Kommende hippie fra Ålesund. Evig 96'er på søken etter eventyr. Liker vintagebutikker og indiemusikk. Vegetarianer.Arkiv
Kategorier


Siste innlegg

Annonser


En tekst om kjøtt- eller ikke kjøtt

Her jeg sitter og tygger på litt kaninfôr (neida) tenker jeg å skrive litt om matvanene mine. Det er ikke sikkert dere har lagt merke til det som står på venstresiden, men jeg er vegetarianer. Jeg spiser altså ikke kjøtt. Og om du lurte; så er svaret nei- jeg spiser heller ikke kylling, vilt eller fisk.

Grunnen til dette er, kort fortalt, at jeg mener at det er feil. Selv VET jeg at det er feil, men for utenforstående blir det vel ansett som en mening. 

Det som sjokkerer meg litt er at jeg- en som velger å ikke spise dyr- er den som har et rart/alternativt kosthold. I mitt hode er det ganske absurd at det å sette seg selv over dyr ved å holde den i fangenskap, drepe dem og spise dem, er helt normalt. Jeg vil gjerne endre dette, i og med at det å spise kjøtt faktisk bare er en norm. Jeg er temmelig sikker på at om alle foreldre fortalte sin sønn eller datter om kjøttindustrien når de var relativt små, men likevel store nok til å forstå, så ville nok flere vært vegetarianere fra ung alder. 

Trenger du en liten oppvekker kan du ta en titt innom denne nettsiden. Videoen har ganske grovt innhold- tingen er bare at dette er realiteten. Jeg anbefaler alle å se videoen. Om det har seg sånn at dette blir for ille for deg å se på, så mener jeg ærlig og oppriktig at du burde slutte å spise kjøtt med umiddelbar virkning.

Selv om man får servert informasjon om dette overalt på internett, så vil jeg gjerne benytte anledningen til å fortelle om det med egne ord.

For å være helt ærlig, så tror jeg virkelig at dyr er smartere enn de fleste innser. Smarte eller ikke- følelser har de uansett. Jeg føler på ingen måte noen rett til å ta et liv- spesielt ikke noen som ikke har gjort meg eller noen andre noe vondt. Jeg takler virkelig ikke tanken på det engang.

Jeg har aldri forsøkt å tvinge noen til å bli vegetarianer. Jeg merker likevel at så fort jeg tar opp temaet så blir jeg oppfattet som truende eller lignende. Jeg har egentlig bestemt meg for å ikke gjøre annet enn å nevne det for folk. Det var faktisk det som fikk meg til å åpne øynene og slutte å spise kjøtt selv. Jeg traff et menneske i en varm dag i juli i år. Vedkomne gjorde ikke annet enn å nevne for meg at hen var vegetarianer, og det var det. Ingen forelesning om hvorfor det ikke er greit å spise kjøtt, og heller ingen kommentarer om at jeg eller noen andre spiste kjøtt.

Nå, flere måneder senere, har jeg vært vegetarianer i omtrent to måneder. Jeg innser at dette kanskje høres puslete ut, men hva i alle dager kan jeg gjøre med det faktum at ingen har fått meg til å tenke før nå? Jeg har ingen planer om å spise kjøtt igjen, og er glad for det. Jeg dømmer ingen fordi de spiser kjøtt- de gjør tross alt det som er mest normalt. Jeg vil bare få folk til å innse at det kanskje ikke er rett selv om det er normalt.

Mange kommer med kommentarer som for eksempel "Du kommer til å vokse det av deg." eller "Er du sånn dyre-elsker, liksom?" For å være helt ærlig synes jeg at det er ganske respektløst, men jeg klarer meg.

Iblant spør folk meg hvorfor jeg er vegetarianer. I stedet for å svare på spørsmålet med svar som omhandler dyrerettigheter eller etikk, så pleier jeg stort sett bare å si "Hvorfor er ikke du vegetarianer?" Svaret er stort sett det samme; De er "for glad i kjøtt." For det første så har de aldri prøvd seg uten kjøtt- så de vet ikke. For det andre så synes jeg at det å droppe kjøtt er en relativt liten ofring å gjøre, med tanke på at dyrene faktisk må bøte med livet.

Det å være vegetarianer har faktisk flere fordeler enn at det sparer dyreliv (akkurat som om det ikke er nok i seg selv.) Saken er at for å produsere ett kilo kjøtt, så må dyret spise ti kilo korn eller lignende. Energien som ligger i alt det kornet kunne mettet så utrolig mange flere mennesker enn hva kjøttet kan. Dessuten er det også miljøvennlig, men jeg har ingen planer om å brette ut om det akkurat nå. 

Om du vil lese litt mer generell informasjon om hvorfor man vil være vegetarianer kan du klikke deg inn her.

Hvert år fôrer, slakter og spiser vi over 60 millioner dyr bare i Norge, mer enn ett dyr hvert andre sekund. Bak hvert eneste kjøttstykke ligger et liv i fangenskap, et uverdig liv i forhold til dyrenes egenverd og potensial for glede.

Hvilken rett føler du egentlig at du har til å bestemme over dyrenes liv?

Sørgelig nok ligger ansvaret i våre hender. Vi som mennesker har faktisk ansvar for å sørge for at dyrene har det bra, og når sant skal sies så gjør vi en ufattelig dårlig jobb.

Valget er (dessverre) ditt.

Setter selvfølgelig pris på tilbakemeldinger, kanskje mer på dette innlegget!

 

- Jonas

 


  

sofie
veldi bra skreve!

syns sjøl at de e så merklig at om ett dyr drepe ett menneske, så blir det jakta ned og drept, men når ett menneske drepe tusenvis av dyr får dei ingenting anna enn belønning for de..

twisted world
24.10.2013, 02:47
dengladevandreren
sofie: Heilt enig med de!
24.10.2013, 02:55
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
CrazyMadness
Om alle mennesker ble vegetarianere kunne det fått katastrofale følger, med tanke på hvor mye vi menneskene, spessielt i den vestlige verden spiser.

Men jeg har troen på at siden vi er så mange mennesker på jorden som vi er i dag at noen må være vegetarianere.

Og jeg føler ingen rett til å bestemme over dyr, men det kan ta flere 100 år å endre på menneskets natur så mye at vi ikke lenger trenger næringen vi får av kjøtt, men det kan jo skje en dag, for det som i dag er menneskets natur, var ikke det for noen 1000 år siden :)
24.10.2013, 07:51
URL: http://crazymadness.tk

Dyr spise andre dyr, å menneske e et pattedyr. Vi spise kjøtt å fisk for å kunne overleve, fordi de e vitamina å andre nødvendige ting vi treng. Det e naturens gang å spise kjøtt og fisk.
24.10.2013, 08:18
hockeybloggen85
bra blogg.. så stå på videre:)
24.10.2013, 09:04
URL: http://hockeybloggen85.blogg.no/

err det bild av dei på slut bild der jonas . bild av dei oh sjærst din eler hond din fint bildet liker det jonas håper ike du blir menesk mat for dyrne jnoas ike bli det plis
24.10.2013, 10:23
dengladevandreren
CrazyMadness: Tror kanskje du skal revurdere informasjonskildene dine!
Mennesket behøver ikke kjøtt for å overleve- enklere forklart får du det ikke. :)
Dessuten har mennesket spist kjøtt i tusenvis av år- Iite har forandret seg.
24.10.2013, 16:01
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Anonym: Kjære anonym- jeg ser gjerne at du henviser til kilder som tilsier at det finnes "Vitaminer og andre nødvendige ting som vi trenger" i kjøtt som man ikke kan få fra en annen kilde.
24.10.2013, 16:02
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
d
fik ik svar på spørsmål min

err det bild av dei på slut bild der jonas . bild av dei oh sjærst din eler hond din fint bildet liker det jonas håper ike du blir menesk mat for dyrne jnoas ike bli det plis
24.10.2013, 16:14
dengladevandreren
d: serr didrik e grine av de
24.10.2013, 16:15
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Julie
Hei!

Er ikke vegetarianer selv om en del ofte tror det pga. det at jeg sjeldent spiser kjøtt da jeg ikke synest det smaker godt.

Lurte egentlig bare på om vegetarianer betyr at du ikke spiser dyr, eller ikke noe melk/ost/kjøtt/osv i det hele? Er så mange som har forskjellige definisjoner på det :) Fint innlegg, uansett
24.10.2013, 16:31
dengladevandreren
Julie: Setter pris på nysjerrigheten din!
Det at du ikke spiser kjøtt ofte gjør jo allerede at du utgjør en liten forskjell. :)

Det du refererer til her er det som kalles "veganer". De spiser ikke egg eller melk. Heller ikke kjøtt eller fisk, men det forstod du kanskje. :) Jeg forsøker ofte å spise vegansk, og drikker nesten bare soyamelk!
Nevertheless- grunnen til at mange velger å frastå fra egg og melk er fordi måten man anskaffer disse produktene ikke er helt ålreit. Kyr blir voldtatt eller hold kunstig gravid for å produsere melk hele tiden. Dette medfører, forståelig nok, mye smerte. Jurene blir utrolig såre, og det er generelt ikke bra for en kropp å være gravid hele livet (well, duh.)
24.10.2013, 17:14
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/

Tusen takk for svar. Har lenge vurdert å bare kutte ut kjøtt selv, men kunne egentlig ikke klart meg uten ost da jeg er veldig glad i det :) Hadde vært artig å smakt noe erstatninger for melk, ost og slikt.
24.10.2013, 17:17
dengladevandreren
Anonym: Jeg anbefaler deg å prøve havremelk eller soyamelk! Anbefaler deg også på det sterkeste å ikke få i deg mye soya, da dette medfører både mye og vond luft. ;)
Soyamelk og havremelk finner du på de aller fleste butikker- jeg vet ikke hvor du bor, men i lille Ålesund har Meny et veldig godt utvalg av erstatninger! Du finner det ofte under seksjoner for allergikere, da gjerne laktoseintoleranse (melk) men også andre ting. :)
24.10.2013, 17:20
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Julie
Glemte navn. Blir en del kommetarer her! Kan nok sikkert sjekke ut meny en helg, da Ålesund er realtivt nært med buss :)

Menmen, lykke til med bloggen!
24.10.2013, 17:25
dengladevandreren
Julie: Gjør det!

Tusen, tusen takk! :)
24.10.2013, 17:33
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Pernille Eik
Null stress å kutt ut kjøtte da, finst så utroli mye anna godt å spise! e har hatt null problema me å bli vegetarianer :) Spise litt viltkjøtt da, siden jeg er mest imot industrien på dyra, når de ikke har det bra, mens ville dyr får leve ett verdig liv i de fri :)
24.10.2013, 18:29
dengladevandreren
Pernille Eik: Liker innstillingen din angående industrien, det er virkelig den som er problemet!
Likevel liker jeg ikke tanken på å ta meg til rette og ta et liv for å få noe å spise. Selv om de får verdige liv til de dør, så liker jeg det ikke, men jeg liker måten du tenker på og du utgjør definitivt en forskjell! :)
24.10.2013, 20:40
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Daniel
Liker godt bloggen din, Jonas!

Temaet du har tatt opp er veldig komplisert, og folk har generelt veldig lett for å føle seg angrepet, og at deres verdier blir angrepet. Jeg er ikke vegetarianer selv, men spiser ikke mye kjøtt.

Det er ubehagelig å tenke på det, men det er jo tross alt sannheten; Vi er over 7,2 mrd mennesker på jorda. Om du som leser dette synes dette er et bra tall, oppfordrer jeg deg til å lese videre.

7,2 mrd ER alt for mange mennesker. Om man søker opp økologisk bæreevne skjønner man at det er litt rart når det bare fantes 300 mill. mennesker på jorda i de tider Columbus "oppdaget" Hispaniola (1492), det er mindre enn alle menneskene som bor i USA i dag.

Nå er vi altså oppe i 7,2 mrd. Det er å gange datidens tall med 24. Menneskets metabolisme fungerer ved at vi bruker O2 gass til å bli kvitt karbon fra kroppen i form av CO2.

Ok, dette. Vi hører jo til i dyreriket. Men hallo, nå skal (veldig) mange av disse 7,2 mrd menneskene ha uhorvelige mengder kjøtt også. Tenk litt på hvor mange dyreceller dette er. Men det er egentlig ikke CO2 som er hele problemet. En del av problemet er metangass (CH4). Denne gassen er en mange ganger sterkere klimagass enn det CO2 er. Dette er det som finnes i bl.a. ku-fis. (Forbrenner du metan får du CO2 og H2O, så da er vi like langt).

Det er nemlig heller ikke sånn at mennesker er "nødt" til å spise kjøtt. Kjøtt er bare en snarvei, som i mine øyne er greit en gang i blandt.

Men alt snakket om at mennesker trenger vitaminer og mineraler og alt faen fra kjøtt er bare bullshit. Hvor får kua dette fra da? Lager den jern i magen kanskje? Det finnes noe som heter essensielle aminosyrer, som er 8 av 20 (9 av 20 i enkelte tilfeller, regner du med histidin) aminosyrer menneskekroppen trenger. Disse klarer ikke vi å syntetisere selv. Vi må ha disse tilført igjennom mat. Hvor får vi tak i disse? Kjøtt. Men også gjennom variert kosthold. (Snarvei, sa jeg.) F.eks. bønner og mais dekker dette behovet. "Ok greit" sier du, "Hva med jern, da?" jeg skal si deg hvor jern kommer fra. Spinat, fuckface!

Og det du sier om at en ku må spise 10kg gress/korn/mat/whatnot for hver kilo kjøtt er dessverre minimum. Ofte er det opp mot 14-15kg. (hvor mange kg gress er der i en 300g burger?)

En regel er greitnok at bare 10% av energien går videre til neste trofiske nivå. Dette husker sikkert folk fra naturfagen. Altså 10% av energien til gresset går videre til kua. 10% av energien i kua går videre til deg. Hvor mye er igjen av energien fra gresset nå da? 1%, homie. 1%. Det er ikke mye. Hvordan kan bare 10% gå videre? Tror du kua sår rett opp og ned og bare lagrer alt av energi den trykker i seg?

Er som sagt ikke vegetarianer, men synes det er jævla bra du står på Jonas.
24.10.2013, 22:36
dengladevandreren
Daniel: Utrolig sant det du skriver! Alt stemmer faktisk.
Jeg har selvfølgelig lyst til å svare på alt du skriver, men jeg føler faktisk at du svarer og utfyller det du skriver til det fulleste. Jeg har ikke mer å tilføye! :)
Tusen hjertelig takk for informativ og utfyllende kommentar, jeg setter virkelig pris på tilbakemeldinger som dette!
24.10.2013, 22:53
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Magne D. Antonsen
Bra innlegg!

Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

:-)
25.10.2013, 16:40
URL: http://vg.no
Martin
Interessant innlegg.. Tror jeg skal ta turen på Big Horn Steakhouse, og få meg en ordentlig blodig, saftig biff, hvor smaken av dødt dyr renner nedover halsen. Takk for appetittvekkeren :)
25.10.2013, 17:33
bbbbb
Hva mener du med at dyr lever ett verdig liv i fangenskap? Du har missforstått. Jeg er agronom og jeg kan nok uttale med mer om dette enn noen som har sette en film om hvor grusomt det er i kina. Slik er det ikke i Norge. I Norge så er det verdige dyre forhold!

Du sier også at for å få en kg kjøtt må man ha 10 kg grovfor/kraftfor og dette stemmer ikke! Man må minst ha ca 100 kg for en kg kjøtt! Og, ja jeg er enig med deg i at man kunne ha mettet flere personer, men skal man bare la være å fore disse syrene og la være å drive med dyr. Da ville de jo ha blitt utryddet.

Syntes at det er idiotisk det du skriver! Særlig med tanke på at du ikke vet hvordan de faktisk forhold i Norge er samt at du ikke vet at det bare er til å slutte med dyr uten at de blir utryddet. Tenk heller på de barna som har ett uverdig liv og hjelp de før du begynner å hjelpe noen dyr nedi kina ved å fordømme norsk kjøtt.
25.10.2013, 17:44
Tonje WB
KJEMPEFLOTT innlegg!

Håper du klarer å ignorere idiotene som påstår at vi trenger kjøtt for å overleve.

Mennesker er ikke kjøttetere fra naturensside. Sett en sulten treåring i et rom med et eple og en levende kanin, de som påstår at vi er kjøttetere tror kanskje ungen ville ha spist kaninen? hehe:P
25.10.2013, 17:51
EKH
Her får dere svar på HVORFOR bli vegetarianer, skrevet av Norsk vegetarforrening: http://veg-veg.no/vegetar/hvorfor_vegetarianer. Er ikke vegetarianer selv, men prøver å spise så lite rødt kjøtt som mulig. En stor grunn til dette er (som de fleste vet), at det er svært dårlig kost for mage og tarmystemet. Det gir kreft. Artikkelen fra Kreftforreningen burde vel kanskje holde nok til å kutte ned (eller helt) på kjøttspisingen: https://kreftforeningen.no/forebygging/kosthold/hvorfor-rodt-kjott-oker-risiko-for-kreft/
25.10.2013, 18:07
Kenneth Lien
Så sutrete blir man altså med et liv uten bacon.
25.10.2013, 18:08
Ann Kristin
Kjempe fint innlegg!

Er så godt å se det finnes mennesker som deg :)

Er selv vegetarianer og har vært det i ca. 8 år.

Ignorer de ignorante og stå på!

Joda, det er en del stoffer i kjøtt som vi må ha i oss, men det finner vi i nøtter, bønner og andre matvarer.

Pattedyr er vi også, men hadde forfedrene våre tenkt på dyr som fredlige skapninger og planter som mat, hadde nok verden vi lever i i dag vært litt annerledes. Liker nå jeg å tro iallefall.
25.10.2013, 18:20
paula
hei.. jeg er helt enig med jona... det er forferdelig uretferdig å ha dyr i en fangeskap... drep dem.. og til slut spis dem.. og etter kaste restene til søppel! offff... det er grusomt. Menneskene må ha mer bevisst om det!.
25.10.2013, 18:21
Stian
En god redegjørelse, og bra skrevet. Det skal sies. Utover det, så er vel dette mer snakk om egen overbevisning enn noe annet.

Denne næringskjeden hvor dyr spiser dyr, og mennesker spiser dyr har vært siden tidenes morgen. Det ligger altså i vår natur. Men for all del, hver mann for seg selv. Bare ikke prøv å overbevise andre om å bli vegetarianer bare fordi du har en sterk overbevisning om hvorfor folk ikke skal spise kjøtt.

For å sitere Robert McNamara: "We're not going to change human nature any time soon"

Lykke til videre med bloggen! =)
25.10.2013, 18:35
sissel
hei :) dette var som å lese mine egene tanker.har vært vegetarianer nå i 3 år og angrer ikke et sekund på min avgjørelse.føles veldig bra å ikke være grunnen til at noen må dø :) blir bare bedre og enklere også med tanke på omgivelser,resturanter,hjem til venner osv.stå på med den gode jobben :) god helg :)
25.10.2013, 18:54
Ine$
Jeg er ikke vegetarianer, men jeg er helt sikker på at en ikke behøver å spise kjøtt for å få i seg alt det nødvendige. Ta f.eks verdens største landlevende dyr; elefant. De er planteetere, kan bli mer enn 10 tonn og lenge lever de også. Ergo, kjøtt er ikke nødvendig i det hele tatt, en klarer seg helt fint på grønt og frukt. Forutsetter at en spiser økologisk også, pesticider er bare noe tull som ødelegger folk. Dess mer det brukes dess mer folk blir syke (det er bevist). Til syvende og sist tror jeg at menneskeheten er i ferd med å utrydde alt rundt seg i tillegg til oss selv. . .
25.10.2013, 19:17
Carnivore
Vegetarianere er moralhorer..Etter årevis med fråtsing av både den ene og den andre dyrearten så bestemmer de seg plutselig for å ikke spise kjøtt, bare fordi de får et lite glimt av sannheten, nemlig at dyr lever i det de kaller "uverdige" forhold. Dyr er til for èn ting: Mat. De skal avles og fetes opp, og man presser gjerne dyrene sammen slik at man får plass til så mange som mulig. Og når tiden er inne så skal de under båndsaga og bli til deilig mat så blodet spruter, deres døde kjøtt skal stilles ut i butikkene sånn at folk skal kunne gå og slikke seg om munnen mens de tenker på om de skal ha lammeunge, okse eller svin til middag. Bon appetitt :)
25.10.2013, 20:12
Marina
hei og takk for din innsats for å gjøre livet bedre på jordet:-)

full respekt og glede at det finnes folk som deg:-) spiser ikke kjåt på ca 7 år, unga får ikke heller:-)min mann har sluttet å spise også...
25.10.2013, 20:34
Mari
Du skriver at "Hvert år fôrer, slakter og spiser vi over 60 millioner dyr bare i Norge".

Vi er ca 5 millioner mennesker, og da skulle det være enkelt å telle at vi, iflg ditt tall, spiser 12 dyr hver?!?!?!?

Og hvis du inkluderer kylling i "dyr" er du kanskje litt på jordet, sist jeg sjekket var kylling en fugl, ikke et dyr....

Du skriver at "Jeg har aldri forsøkt å tvinge noen til å bli vegetarianer", men til slutt legger du på et "Valget er (dessverre) ditt", så det virker jo som om du mener at du burde ta valget for oss alle, bare fordi du vet så mye bedre....
25.10.2013, 20:47
Arnulf
Anbefaler alle å lese "Å spise dyr" av Jonathan Foer.

Den er ikke grunnen til at jeg velger å ikke spise kjøtt, men den var veldig støttende til å forstå at kjøtt er noe jeg aldri vil spise igjen.

Hvem er de virkelige moralhorene?

Jeg ser ingen vegetarianere som ser stygt på noen som kjøper kjøtt i butikken.

Men hver gang noen ytrer seg som vegetarianer ser jeg en flokk med kritiserende og trakasserende kjøttetere.

Det kan virkelig ikke være godt å leve på en slik måte at man føler seg såpass truet av usynlige og uhørlige ord.
25.10.2013, 21:17
met
Helt i orden det at du ikke vil spise kjøtt, det er ditt valg. Men la være å klage den dagen du får mangelsykdommer, som feks B12-mangel. Og da får du også la være å legge dine helseutgifter på samfunnet fordi du har latt være å spise mat kroppen din trenger. B12 er bare ett eksempel på stoffer du ikke får fra andre kilder enn fra kjøtt, og om du tror det holder med B12 fra kosttilskudd, vil du nok få deg en overraskelse. At vi trenger B12 er i grunnen godt nok bevis for at mennesket er kjøtteter av natur.
25.10.2013, 21:42
dengladevandreren
Magne D. Antonsen: Så utrolig kult! Jeg er veldig takknemlig!! :)
25.10.2013, 21:48
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Martin: Jeg respekterer ærligheten din. :)
25.10.2013, 21:48
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
bbbbb: Dette gir overhodet ingen mening. At det behøvs 100kg og ikke 10kg som jeg skrev (som jeg forøvrig VET at er riktig informasjon) fremmer vel min sak bare enda mer?

De to siste avsnittene i kommentaren din henger enda mindre på greip. Først skriver du at man ikke skal la være å fôre dyrene og la de dø ut (noe som ikke ville skjedd) og så skriver du at jeg heller skal "tenke på barna som har et uverdig liv og hjelpe dem før jeg hjelper noen dyr nedi kina" Dette er virkelig helt på trynet.
Takk for kommentaren :)
25.10.2013, 21:53
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Tonje WB: Veldig, veldig fin metafor!
Tusen takk for respons :)
25.10.2013, 21:53
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Kenneth Lien: For å være helt ærlig så synes jeg ikke at jeg skal ha på meg at jeg er sutrete, men én ting skal jeg innrømme: Jeg liker humoren. :)
25.10.2013, 21:55
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
EKH: Fint med påfyll av informasjon- takk! :)
25.10.2013, 21:57
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Ann Kristin: Alltid hyggelig at noen er enig! :)
Takk for positiv respons! :)
25.10.2013, 21:58
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
paula: Det verste av alt er jo at vi er så respektløse at vi hiver mat i søpla.
Takk for kommentaren! :)
25.10.2013, 21:58
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Stian: Det du ikke tenkte på er at det du gjør i denne kommentaren er at du viser at du har en sterk overbevisning om at det jeg gjør ikke har noen innvirkning, og ber meg gi opp.
Angående sitatet ditt: Utrolig dårlig innstilling. Ingenting kommer noensinne til å forandre seg om ingen prøver.
25.10.2013, 22:00
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
sissel: Utrolig fint å høre!
God helg til deg også! :)
25.10.2013, 22:01
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Hera
Ser at mange påpeker at "det er vår natur, det er helt naturlig, det er fordi vi er en del av næringskjeden" osv.

Helt greit, jeg ser hvordan det gir mening. Men så er det det at vi hever oss tydeligvis over dyrene vi spiser (og, innse det, vi hever oss over alle dyr). Hvorfor gjør vi det, hvor er vi bedre enn dyrene?

Noen sier det er på grunn av intelligensen, men hvis vi ser på hvordan den får oss til å behandle hverandre, så kan vi nok alle enes om at intelligens tydeligvis ikke er så mye å skryte av allikevel.

Så mener noen det er fordi vi har moral, vi har medfølelse. Men det er jo akkurat medfølelsen som gjør at vi som er vegetarianere velger å være det. Da er jo det like naturlig.

Jeg prøver ikke å heve vegetarianere over andre mennesker her, ikke misforstå meg, men jeg vil vise hvorfor "det er naturlig å spise kjøtt" er et utdatert argument, det er mye som er naturlig for andre arter som ikke er mye naturlig for oss mennesker lenger. Det betyr ikke at andre dyr er mindre verdt. :)
25.10.2013, 22:01
trude
Hvor skal vi gjøre av alle dyrene når vi slutter å spise de? De klarer seg ikke på egenhånd. Kan ikke bare slippe løs alle dyrene, eller???
25.10.2013, 22:01
dengladevandreren
Ine$: Veldig fint at du tenker sånn! Anbefaler deg å forsøke å droppe kjøtt- ta det én måned i slengen. :)
25.10.2013, 22:01
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Cathrine
Skjønner deg så jævli. Har selv vær vegetariener i over ett år nå. Og når folk spør om jeg ikke vil ha et pizzastykke eller noe sånn når jeg er ute, så sier jeg at jeg ikke spiser kjøtt. Så skal de spørre og grave så mye mer rundt det. Som om jeg er rar og merkelig. Hater mainstream-mennesker.. mange av de er så firkanta i tankegangen sin. Jeg har lagt meg mentale sperrer. Jeg synes rett og slett at det er EKKELT å spise kjøtt.. Jeg som elsket kjøttkaker og salami. Rart, hva? Det er mye billigere å spise som en vegetariener og jeg liker at jeg står for mine egne meininger.. Jeg er drittlei av diskusjoner. Jeg velger selv hva jeg vil putte i meg. Og jeg hater julen. Da er kjøttreklamer og alt på tv. Jeg hater gilde, prior og Tine. Råder deg til å se " Smak av hund". Kan se den på youtube..
25.10.2013, 22:03
dengladevandreren
Carnivore: Med en så forferdelig innstilling til liv som det du utviser her, er jeg usikker på om jeg ønsker å svare, men det var én ting jeg veldig gjerne ville skrive litt om.
Det at jeg tidligere har spist kjøtt- men nå har "forstått" (uten hermetegnene ville du sannsynligvis blitt fornærmet) at det er feil å spise kjøtt, gjør meg definitivt ikke til en moralhore.
25.10.2013, 22:05
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Marina: Tusen takk for respons! Går egentlig ut ifra at siden du er syv år inni livet som vegetarianer, så trenger du ikke noen "stå på!" hehe. :)
Håper kanskje du vurderer å ta steget til å bli veganer!
25.10.2013, 22:14
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Annemor
Hurra for deg! Så flott at du er vegetar!Et vegansk kosthold inneholder ikke vitamin D og B12. Dette får du lett i deg ved å bruke litt kosttilskudd. Har selv hatt B12-mangel og måtte få sprøyter med B12, så jeg er obs på det, selv om jeg nå er vegetar og ikke vegan. Vet at du ikke er vegan, men ser at du ikke får i deg så mye melk, så du kan jo vurdere å ta et vitaminkompleks. Det at man i voksen alder legger om til vegetarianisme vitner om omsorg og refleksjon samt en bit selvoppofrelse. Dersom du er flink til å spise variert og sunt (for let'sface it; pommes frites er også vegetarisk...)og i tillegg mosjonerer, kan du statistisk sett forvente et friskere og lengre liv i tilleggsbonus.
25.10.2013, 22:15
dengladevandreren
Mari: ... Ser virkelig ikke hvor du vil hen med dette. Høres tolv dyr helt absurd ut for deg?
Når sluttet kylling å være et dyr..?

Angående det siste avsnittet ditt: Tror du skal sjekke hva ordet "tvang" betyr. Dobbelmoral skal du lete lenge etter her.
25.10.2013, 22:18
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Arnulf: Det du sier er så utrolig sant! Jeg blir like overrasket hver gang dette skjer, man skulle kanskje tro at dette gikk andre veien, men det gjør det virkelig ikke!
Tusen takk for respons. :)
25.10.2013, 22:20
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
met: Hadde det du skriver vært reelt- så skulle jeg sagt meg litt enig.
Hadde du derimot vært litt informert rundt dette temaet så hadde du ikke skrevet dette. Anbefaler deg å lese på baksiden av melkekartongen når du spiser frokost imorgen. :)
25.10.2013, 22:22
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Hera: Veldig, veldig sant! Helt enig med deg! Får jeg spørre hvor lenge du har vært vegetarianer? :)
25.10.2013, 22:23
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
trude: Vennligst les deg opp på temaet før du kommenterer- dette blir tullete.
25.10.2013, 22:24
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Nora
Er helt enig med deg. Har selv vært vegetarianer i snart et og et halvt år(veganer siden januar elns, og har aldri følt meg bedre! Merket ganske fort at det å kalle folk likspisere osv ikke akkurat hjalp noe særlig med å fremme saken min, hehe..Men i begynnelsen var jeg jo skikkelig engasjert og ville omvende alle med en gang fordi jeg plutselig innså hvor sinnsyk hele kjøttbransjen -og bare det å spise kjøtt er- og ville stoppe det med en gang. Nå pleier jeg ikke mase om det med mindre folk tar det opp, for da ber de jo nesten om det. Selv kjenner jeg bare en vegetarianer (hun spiste fisk før, men slutta fordi jeg inspirerte henne ellerno), og synes det er kjempekult når gutter også er det. Stå på! (Veganisme er forresten mye enklere enn man skulle tro, når du har kommet over må-ha-ost-perioden med "abstinenser" pga casomorfin(google it) så går det helt fint, og jeg tror ikke du egentlig vil savne det noe særlig)
25.10.2013, 22:25
dengladevandreren
Cathrine: Jeg sliter selv med å forstå dette! Hadde det vært sånn at du som vegetarianer hadde kjeftet eller eventuelt bare gravd litt rundt det faktum at folk rundt deg spiser kjøtt, så hadde de vel hatt en grunn til å argumentere litt tilbake (selv om du har rett da, hehe.)
Nå har det seg stort sett sånn at det ikke har skjedd at man har sagt noe annet enn "nei takk, jeg spiser ikke kjøtt" før de begynner å grave. Forstår virkelig ikke hvorfor folk ikke bare kan droppe det? Det blir vel mer kjøtt igjen til dem da, de burde vel kanskje være glad.
Takk for respons! :)
25.10.2013, 22:27
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Annemor: Setter virkelig stor pris på informasjonen! Jeg har, omtrent så lenge jeg har vært vegetarianer, vurdert å gå over til å bli veganer. Problemet ligger i at jeg tross alt bor i Norge- ting er ikke veldig tilrettelagt for et vegansk kosthold. Jeg vil kalle dietten min "halvt vegansk" i og med at jeg aldri drikker melk, jeg drikker heller soyamelk. Jeg ser virkelig opp til folk som bor i Norge og er fullt veganske.
Takk for kommentaren! :)
25.10.2013, 22:34
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/

De dyrene mennesker spiser er planteetere. De sterkeste og største pattedyrene i verden er planteeteret, eks elefant! Dessuten er rovdyr for langt nede på næringskjeden at det er noe ernæringsnyttig utbytte av å spise det. Størstedelen av jordens befolkning er også vegetarianere. Ulike belgfrukter og bønner har høyere innhold av proteiner enn kjøtt, og det er ikke nødvendig for et variert og sunt kosthold å spise hverken kjøtt eller fisk. Det eneste som er nødvendig er kunnskap!
25.10.2013, 23:09
Desiree Nordenstam Seelig
Hei, og takk for fin blogg :-)

Har lyst til å si:

Jeg møtte akkurat de samme holdningene, (som du forteller om og som jeg leser av noen av innleggene), da jeg ble lacto-ovo vegetarianer for 26 år siden. Da var jeg 16 år gammel og innså raskt at jeg ikke burde gå for vegan; jeg klarte å holde vegetarkostholdet og slo meg til ro med det. Det var vanskelig nok ettersom både familie, skole og alle jeg møtte på min vei kom med skremselspropaganda om helseproblemer og tidlig død. Pussig nok lever jeg i beste velgående fortsatt. Men jeg hadde stilt meg selv et spørsmål som, for meg, ikke hadde noe godt svar: hvorfor er kannibalisme forferdelig, mens det å spise andre arter er allment akseptert?

Noen ganger sier jeg til andre at jeg ikke spiser kjøtt av religiøse årsaker - da er det nemlig ingen som synes det er rart, og kommer heller ikke med stygge og nedlatende kommentarer. Underlig hvor provosert karnivarer blir når de møter mennesker som er planteetere... Det vanligste spørsmålet jeg får fra andre er "Spiser du ikke kjøtt fordi du ikke vil at dyr skal lide, du da?" Hvorpå jeg svarer "Spiser du kjøtt fordi du vil at dyr skal lide, du da?",(dumme spørsmål får dumme svar). Med andre ord, jeg er vegetarianer fordi jeg ikke vil delta i de verdensomspennende plager og drap mennesket utsetter dyr for. Men det er min sak, min greie, jeg aksepterer selvsagt at andre spiser kjøtt. Det er bare så merkelig at vegetarianere ikke kan få samme aksepten tilbake... Hvorfor blir kjøttspisere så inderlig sinna for at jeg ikke spiser kjøtt? Hva er det med mitt valg som gjør dem så forbanna? For det er forbanna de blir. Det er sannsynligvis fordi de må kjenne på egen viljesvakhet. Vegetarianere har sterk vilje, ellers hadde vi ikke vært vegetarianere på livstid.

Jeg bedriver ingen propaganda. Jeg synes man skal velge det man synes er greit og som man kan leve med. Dyr vil alltid lide for mennesket enten det er for kjøtt, egg, melk, eller skinn, og man kan ikke sammenligne dette med dyr som spiser dyr, fordi det er en vesentlig forskjell: dyr setter ikke andre dyr i fangenskap.

Du er kan hende tidlig i din overbevisning, men alle har vi vært i startgropa med noe :-) All respekt, og ønske om at du møter en mer positiv fremferd for din valgte livsstil enn hva jeg gjorde, og jeg beundrer din måte å imøtekomme de negative kommentarene. :-)
25.10.2013, 23:18
Ina
Enig i hvert eneste ord og setning. Utrolig bra skrevet! Prøver å bli vegitarianer selv, men jeg får utrolig negativ respons fra venner og familie, og det er vanskelig å bestemme hva jeg skal ha i meg når jeg dette valget; middagen som blir servert, eller ingenting. Måten vi behandler dyr på er rett og slett grusomt, og det skremmende er at folk følger den strømmen som sier at det er ok å drive på slikt. Blir så glad når jeg oppdager folk som deg, som klarer å bryte ut av den sterke strømmen med minimalt av informasjon og åpne sine egne øyne. Det er bra vi har våkne mennesker her i verden (etter dette innlegget og "det som står på venstresiden" å dømme, antar jeg du er nokså oppegående) :)
25.10.2013, 23:35
URL: http://inakistad.wordpress.com
Kristine
Flott innlegg! Det å være veggis er ikke vanskelig - det som er vanskelig er å konstant måtte forsvare et så enkelt valg for mennesker som i de fleste tilfeller uansett ikke vil høre på hva du har å si.
25.10.2013, 23:58
Marte
Jippi! Er overlykkelig over at flere forstår hva som faktisk foregår i verden, og tenker litt lenger enn "hamburgeren" sin! Har vært vegetarianer i snart 1 1/2 år(ble vegetarianer da jeg var 16) og har null problemer med det.

Folk er så hårsåre og merkelige, og skal alltid "angripe," diskutere og gjøre narr av valget mitt. Når jeg da tar igjen og setter ting på spissen, får jeg høre at jeg må repspektere deres valg. Haha, folk ja.

Uansett, verden trenger litt vegan power!
26.10.2013, 00:16
URL: http://martefjeld.blogg.no/
Jøss
Forstår og respekterer att mange vil være vegetarianere, men ikke gjør det fordi dere tror dyrene lider på norske gårder. Jeg er oppvokst på gård med dyr og vet att de aller fleste passer veldig godt på dyrene sine. Det er tross alt på dyrene de tjener pengene sine, og ved å stelle dem bra gir de mer tilbake. Det er veldig respektløst å stemple alle bønder nesten som dyremishandlere som noen gjør ved å vise til skrekkvideoer. Er sjokkert over vedkommende i VG som vil ha bloggen i avisen. Det sier mye om avisen og troverdigheten til den. Bare de kan selge noen aviser så er det ikke så nøye med om innholdet ikke stemmer. Selvfølgelig finnes det noen dyr som ikke har det bra, men sånn er det med alt. Hva med kjæledyrene som vi må ha bare for att vi synest/tror det er kjekt å ha? Skal vi forby kjæledyr fordi noen ikke skulle hatt dem?

Vi trenger neppe kjøtt for å overleve, men mange deriblant meg liker det. Går på hjortejakt for spenning og for å få kjøtt. Liker ikke å skyte dyr, men mennesket er jegere og dyrene er vårt bytte. Støtter det att vi burde spise mer grønt for det gir mye mer mat som verden trenger.
26.10.2013, 00:22
dengladevandreren
Anonym: Veldig gode poeng!
Takk for respons :)
26.10.2013, 00:37
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Britt
Hei!

Superbra innlegg. Dessverre er det sånn i vår del av verden at det normale er å spise kjött, og av en grunn som jeg ikke forstår så blir mange opprörte når vi veggiser sier at vi ikke spiser kjött, why?? Stå på!
26.10.2013, 00:38
dengladevandreren
Desiree Nordenstam Seelig: Har utrolig lyst til å publisere dette på bloggen- er det greit for deg? :)
26.10.2013, 00:43
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Trude
Til carnivore: håper du får den hjelpen du behøver. Ser for meg at du har hadd en forferdelig barndom å ikke lært deg verken empati eller sympati. Trist. Voksenpsykiatriskpoliklinkk er alltid åpen for deg. Mvh psykiater trude stensrud.
26.10.2013, 01:02
Andrea
Til "jøss" du liker kjøtt ja. Tror du dyrene liker å bli spist? Dyrnen har det godt på norske gårder?? Grisene har 0.65 kvadratmeter pr griså "kose" seg på i norske fjøs....så at de har det bra må du lengre ut på landet med :p
26.10.2013, 01:06
Hanne
Hei,

Syns det er utrolig bra du engasjerer deg i temaet! Vet jeg høres ut som en ekstrem fanatiker når jeg sier dette, så må bare beklage på forhånd for det, men har du sett inn i egg- og melkeindustrien? Det er ikke bare i kjøttindustrien dyr blir sett på som en fabrikk. Det finnes ingredienser produsert av dyr i mer enn du skulle trodd. Tror du kunne lært av å lese litt om veganer livsstilen, det hadde kanskje åpnet øynene dine mer enn det de allerede er.

Den eneste grunnen til at jeg tar dette opp her, er fordi du virker oppriktig engasjert. Syns det er utrolig bra at du har tatt det store steget og blitt vegetarianer, men her tar du ikke stilling til hele industrien som utnytter dyr. Forstår utrolig godt om du ikke vil ta steget videre til veganer, det er vanskelig i begynnelsen, men ville tipset deg om å gjøre litt research om industrien som omhandler for eksempel melk og egg.

Uansett, tusen takk for at du tar opp et viktig tema. Den eneste grunnen til at folk velger å holde seg borte fra enten bare kjøtt, eller alle animalistiske produkter, er fordi de har lært. De har plukket opp og utdypet seg i utrolig viktig informasjon angående industrien. Hadde alle sett og forstått denne informasjonen og denne kunskapen på samme måte, hadde kjøttindustrien dødd ut på et år.
26.10.2013, 01:09
Christin
Heisann:) Vil først si at jeg er veldig enig med deg i innlegget ditt. Dyr fortjener så mye mer respekt og forståelse enn det de får i dag. De er også mye klokere enn det de fleste skal ha dem til. Fantastiske og flotte medskapningene våre, må bare elske dem:):):)

Sluttet å spise kjøtt for 6 år siden, men spiser foreløpig fisk. Kjæresten min(nå min mann) sluttet også å spise kjøtt samtidig som meg. Husker han sa tidligere at det kom han ALDRI til å gjøre, til det elsket han kjøtt alt for mye. Men så en dag så fikk han plutselig øyne opp for hvor vakre og gode skapninger de er. Da ble han solgt:)

Til en litt lenger opp som sier at vi mangler b12 og belaster samfunnet med sykdommer. Hallo!!! Hvor har du de kildene fra? B12 mangel kan forekomme, men vet du hva? Det kan selv de mest hardbarka kjøttetere mangle. Jeg har faktisk til dags dato ikke vært sykemld EN gang, ikke en eneste fravær har jeg heller. Men syk kan jo alle bli uansett, vi er bare mennesker. aldri garanti for det. Men ikke kom å si at vi skal la vær å syte hvis vi får b12 mangel eller at vi har helseutgifter som er til bry for samfunnet.
26.10.2013, 01:37
Kjøtteter
Fikk meg en saftig hamburger nå nettopp, Den smakte godt!

Dere som er vegianere og påstå at vi ikke trenger kjøtt tar feil mange vitaminer man får fra kjøtt som ikke finnes andre plasser eks B12 som nevnt før. Også Omega syrer som man får fra fisk, man får også små mengder D vitamin fra kjøtt.
26.10.2013, 01:47
Janne Monsen Tveit
Stå på! Når innlegget blir linket av VG kan du forvente alle mulige troll.. Ikke ta det til deg, du har helt rett, og kommer forhåpentligvis til å inspirere mange andre også.

Selv har jeg vært kjøttfri i godt over tre år, og ble veganer for snart et år siden. Beste valget jeg har tatt noensinne.
26.10.2013, 01:55
URL: http://twitter.com/jannekake

Fortell løven at den ikke skal spise dyrene under seg...

Det å spise kjøtt er ens eget valg, respekterer selvfølgelig ditt valg, men velger selv å spise dyr. Forresten planter er også levende.
26.10.2013, 02:11
Hera
:)

Er vel rundt tre år siden nå. Våkna en dag og tenkte at "jeg VET hva dyrene utsettes for, jeg burde slutte å være så lat", og det har gått mye bedre enn jeg noensinne så for meg. :) I starten vet man jo naturligvis ikke hva man skal "erstatte" det med, man kan jo ikke leve på poteter og pasta, men det gikk seg til veldig kjapt for meg, og nå klarer jeg ikke tanken på å spise kjøtt igjen! (Men ikke misforstå meg, om noen andre sitter og spiser det ved bordet er jo det helt greit. Det blir som at noen som sitter ved samme bord som meg spiser mais. Jeg liker virkelig ikke mais, men jeg dømmer ikke andre for at de gjør det ;) )
26.10.2013, 02:13
Olav
Har lest innlegget ditt og mener du kommer me mye bra :), har også kommet eg godt stykke igjennom kommentarene og følte for å summere opp hva jeg selv mener.

Tenker meg selv som en realist og føler at i det samfunnet vi lever i dag er det for mye for en hver å ikke gjøre egoistiske handling. Med egoistiske handlinger mener jeg da at å spise dyr faller innenfor denne katagorien. Syns det er bra at du stiller opp for hva du mener blir for galt. Men til slutt så kan vell alle tenke ut flere ting som vi mennesker burde endre på for å få en bedre verden.

Kunne skrevet mer, men tenkte det ville bli for mye. Dette er hvertfall slike jeg ser saken.
26.10.2013, 02:24
Nils Kaspersen
Hei.

Ville bare fortelle deg hvor mye jeg synes synd på deg. For det første så er det helt naturlig for oss normale mennesker å spise kjøtt. For det andre så er vi mennesker den dominerende art her på jorda, og da faller det igjen naturlig at vi dreper dyr for å få kjøtt. For det tredje så synes jeg personlig at det er ganske ille at flere og flere personer ønsker å bli vegetarianere m.m. basert på at de synes synd på dyrene som oss normale mennesker så djevelsk ønsker å spise. Hva er galt med meg? La meg heller spørre, hva er galt med deg? Takk!
26.10.2013, 02:55
Usu
Hei jeg har prøvd å være vegetarianer men jeg synes ikke det fungerer i lengden... jeg blir ikke mett. dessuten er det lite kompatibelt med livet. jeg greier meg fint uten ribba og kan godt velge kjøttfrie dager. men det blir for ekstremt og som sagt ikke kompatibelt.

forresten, hva mener du om at norge er massemorder og tar knekken på urbefolkninger med sine oljesand prosjekter i canada??
26.10.2013, 09:43
Lotta
Hei,

Fint innlegg! Viktig med et økt fokus på dette.

Jeg personlig er ikke vegeterianer, men spiser fisk, og dyr som har levd i det fri. Jeg spiser lite kjøtt, men kroppen min trenger det, ikke for å overleve, men for å fungere.

Jeg har B12 mangel,(noe som gjør at ved mangel, sover jeg hele tiden og er uten energi)B12 får man kun gjennom rødt kjøtt eller måndlige sprøyter/tabeletter. Jeg har prøvd sprøyter, men desverre blir jeg svært dårlig av disse og resultatet er at jeg ikke fungerer optimalt i jobb/hverdagen, hverken med eller uten sprøytene. Tabelettene var ikke sterke nok, og gav ingen effekt.

Dette har da resultert i at jeg spiser kjøtt.

Jeg er bevisst i mitt valg, og spiser enten dyr/produkter som har levd i det fri (vilt,jakt er viktig for å holde bestander nede) eller fra gårder jeg vet har høy fokus på dyrevelferd. (det finnes, man må bare lete litt:)

Jeg personlig ønsker meg et økt fokus på dyreveldferd! Statistisk sett bør vi spise mindre kjøtt som nasjon, men at alle blir vegeterianere er nok ikke realistisk. Men det vi kan gjøre er å ta besvisste valg - fremme en dyrenæring som behandler dyrene sine med respekt, omsorg og kjærlighet, og gjøre det lønnsomt for bønder å drive næringen slik.

Dette er et tema med flere sider (blandt annet det økonomiske) men jeg velger å gi meg her:)

Lykke til videre!:)
26.10.2013, 10:13
Helene
Synes dette innlegget var veldig interessant. Jeg tror nok det er både vegetarianere og folk som spiser kjøtt som kommer litt i angrepsposisjon når dette temaet kommer opp, og mitt tips er å forsøke å holde en så nøytral tone som mulig når du fremstiller det du vil skrive om. Det vil si å droppe kommentarer som "jeg VET at jeg har rett" eller "valget er (desverre) ditt". Nå skal jeg selvfølgelig ikke fortelle deg hvordan du skal skrive din blogg, det er opp til deg. Men hvis du vil ha en saklig diskusjon og faktisk få folk interessert så hjelper det lite med slike halv-nedlatende kommentarer. Jeg har rett og slett følelsen av at dette er et tema hvor begge parter har veldig rett for å bli usaklige og nedlatende, og min mening er at hvis debatten skal bli tatt seriøst så må alle gå hardt inn for å skape gjensidig respekt til tross for at man er uenige! Ellers kommer man ingen vei, mener jeg da. Poenget mitt er at det finnes så mange blogger som forsøker å få folk til å bli vegetarianere men som først og fremst er skrevet for folk som allerede har denne innstillingen, og det skremmer bort folk mer enn det motsatte. Og det hadde vært synd, for du skriver veldig bra!:)
26.10.2013, 10:58
Marit Anna Morken
Hei du!

Jeg håper du ikke tror det er slik over alt? Jeg er og min mann er bønder, og vi er, akkurat som deg, dyreelskere. Vi har nettopp kommet inn fra morgenstellet i fjøset. I dag har jeg snakket med alle dyrene våre. Alle har blitt klødd, alle er observert for sår, om de er halt det ser ut som de har vondt noe annet sted.

Én har en vond fot. Det er ei snill og god kvige som desverre satte fast en pinne i kloven sin mens hun gikk på beite. Vetrinæren er en veldig kjekk mann å ha når et dyr får vondt eller blir sykt. Han kommer med medisin, slik at de får den hjelpen de trenger. Denne kvigen med vond fot, hun får behandling med medisin og daglig fotbad, og er på bedringens vei. Jeg tror hun er fornøyd med behandlingen, for hun blir glad når jeg kommer for å klø henne, og hun spiser godt.

Sauene våre går løst rundt å tørr halm og sagflis. I likhet med kvigene våre, så har de hele tiden tilgang på vann og gress. Kraftfôr vil de gjerne ha hele tiden, men det får de ikke. Du skjønner, de forstår ikke helt sitt eget beste når det kommer til kraftfôr. De synes det er veldig, veldig godt, og spiser så de blir så tjukke at de triller om de får lov. Derfor får de kraftfôr bare to ganger for dagen. Grunnen til at vi ikke vil de skal bli feite, er ikke fordi vi ikke liker feite sauer og kviger. De kan være akkurat like snille og fine som tynne sauer eller kviger. Men blir de for feite, så får de vondt i beina, litt som de kyllingene vi så i den grusomme filmen. De får også lettere sykdom, og det blir økt risiko for komplikasjoner under fødsel.

I filmen ser vi at de slår ihjel flere dyr. Det gjør ikke vi. Men noen ganger så hender det desverre at vi må avlive dyr. Det gjør vi på en så skånsom måte som mulig, slik at dyret ikke skal lide unødig. Alle må få lov til å dø en gang, mennesker og dyr, og når dyrene har smerter eller er veldig syke, så er det ofte den minst smertefulle måten å løse det på.

På høsten, når dyrene kommer inn fra beitet, klipper mannen min av dem alt håret. Ikke bli redd, de fryser ikke fordi! Men de holder seg rene og pene, og det er mindre sjanse for at de får lopper og lus (heldigvis, for det klør nok veldig!). Når mannen min er ferdig med å klippe, så strigler jeg alle som en. Da får vi vekk løshår, samtidig som vi får observert nøye etter sår og skader. Og de digger det! De blir alltid litt sure når vi er ferdig, for det er jo så godt å bli klippet og striglet!

I dag lå jeg på fôrbrettet og så på at kvigene spiste. De er så fine! Store, vakre øyne. Alle har forskjellig frisyre, hvorav noen er skikkelig rare og morsomme. Kvigene har egentlig ganske små munner. De synes jeg er søte, og jeg ler litt når de smatter etter å ha slukt en munnfull med gress. Jeg satt også på fôrbrettet til sauene. Ikke alle sauene er så glad i bli klødd, men de som kommer til meg, de får den kosen de vil ha.

Det jeg skriver her, virker kanskje veldig idyllisk og romantisk. Og det er det, faktisk! Dette er hverdagen til oss og dyra våre. Men jeg må bare innrømme at hver dag ikke er akkurat som i dag. Noen dager ar vi det travlere, og da rekker vi ikke å kose med alle dyrene. Men alle får mat! Alle har hele tiden tilgang på vann. Jeg er klar over at dyr lider. Men vær så snill, ikke tro at alle er som på denne filmen.
26.10.2013, 11:00
Ingar Einar Fuglseth
Man skal respektere dyr og naturen. Problemet er at her brukes det mer tid på dyr enn lidende mennesker. Er dette en femteklassing som skriver blogg?
26.10.2013, 11:06
Mari
Du spør bare om jeg mener at det er absurd at vi spiser 12 dyr hver i Norge? Ja, jeg mener det! Når du hevder at det slaktes og spise 60 millioner dyr årlig forventer jeg faktisk at du dokumenterer dette når noen spør....

Og en kylling er fremdeles en fugl, ikke et dyr :)

Kaller du en due eller kråke for et dyr eller fugl? Tar jeg feil når jeg kaller laks fisk, eller er det også dyr og medregnet i de 60 millionene dine?
26.10.2013, 11:15
met
Du tror du ikke får mangelsykdommer av et vegetarisk kosthold. Neivel - men kom ikke her og klag når du har fått dem. Du skal drikke temmelig mye melk om du skal få i deg alt du trenger av B12. Og hvor tror du kosttilskuddene du må ta kommer fra? Men lykke til i din utopiske verden! Du trenger tydeligvis det...
26.10.2013, 11:31
Fjellmann
Skal kose meg med lettsalta lammekjøtt med kålrabistappe i ettermiddag. Kjøtt fra lam som har gått fritt i fjellene her, og de har ikke fått et gram kraftfor. Kjøttet har blitt til fra gras i fjellet som ellers ville ligget unyttet. Har vokst opp med et nøkternt og respektfylt syn ifht. dyrehold og slakting. Hos oss har dyra det bra når de lever, og de skal avlives uten lidelse og panikk. Vi nytter fjellenes ressurser som ellers ville gått tapt. Vi eter ikke spesielt mye kjøtt i familien, men eter ukentlig både noe storfe og småfe-kjøtt, samt noe kylling og and fra egen gård.

Jeg betegner ikke vegetarianere som idioter, "trolls", dumme og lignende, men ser i innleggene at mange vegetarianere kaller kjøttspisende for dette. Skal man fovente respekt, bør man også gi til de som ikke deler ditt syn.

Det å være vegetarianer er sikkert riktig for mange, men selv om man har en sterk tro og engasjement ifht. egen livsstil skal man vokte seg for å utpeke sin egen vei som den rette for alle.

Ha en fin helg, ALLE! :)
26.10.2013, 11:39
Camilla
Jeg har respekt for vegetarianere og synes det er flott at du har tatt valget om å ikke spise kjøtt. Det jeg ikke har noen respekt for er nettopp vegetarianere og veganere som legger ut skrekkvideoer for å gi oss kjøttetere dårlig samvittighet. Jeg elsker dyr, har dessverre ved flere anledninger i forum blitt gjort narr av fordi jeg "overhodet ikke kan påstå at jeg elsker dyr når jeg spiser kjøtt".

Det jeg innser som mange vegetarianere ikke innser, er at alle dyr har det slett ikke ille. Og skrekkpropaganda er unødvendig, siden de fleste dyr i Norge lever under verdige forhold. Og dyrelidelseargumentet forsvinner jo for de som kun velger å spise vilt. Viltdyrene har ikke levd i fangenskap og har hatt et godt, langt liv. Så man kan absolutt være imot stygg behandling av dyr i fangenskap selv om man spiser kjøtt, så lenge man velger "riktige" produsenter etc. For min del spiser jeg f. eks. aldri kjøtt eller egg fra Prior. På hytta har vi en bonde i nærheten som lar sauene løpe løs hele sommeren. Jeg våkner til sauebreking utenfor vinduet om morgenen, og de dyrene er så fulle av livsglede at man blir glad av å se på dem. Man får ikke god mat av å mishandle dyr.

Jeg har også en svært stressende hverdag og vet at jeg aldri kunne ha sørget for å få i meg nok av viktige næringsstoffer om jeg hadde kuttet ut kjøtt. Mennesket har alltid vært kjøttetere, vi er dyr, og dyr spiser dyr og sånn er dessverre verden. Jeg blir ikke lei meg når ulven dreper en sau. For det er bare naturens gang. Vi kan ikke endre våre medfødte behov bare fordi vi vil, og som flere kommenterer her er det stor sannsynlighet for at man vil utvikle mangelsykdommer ved et vegetarisk kosthold. Dessuten, ja, for en med stor kjærlighet for all slags mat utgjør kjøtt en stor del av livsgleden min, hvor trist det enn er. Og man kutter ikke bare ut store deler av livet sitt.

Du skriver at du ikke vil tvinge noen til å bli vegetarianere. Men hvorfor legger du ut slike videoer da? Og hvorfor påstår du at vi tar på oss retten til å bestemme over dyrenes liv? hvorfor respekterer du ikke bare hvordan andre mennesker ønsker å leve, om du vil at de skal respektere deg? Kjøttetere gjør det som er naturlig for oss som mennesker: vi spiser kjøtt. Og man kan gjøre en bra ting for dyrevelferd om man velger bort produsenter der man vet at produksjonen er tvilsom. Eller spise viltkjøtt. Og etter de erfaringene jeg har fått etter samtaler med vegetarianere, elsker de fleste å fremstå som bedre enn oss andre fordi de ikke spiser kjøtt. Det er antakelig derfor folk går i forsvarsposisjon når du tar opp temaet: de er møkka lei av å bli ansett som medvirkende til dyremishandling bare fordi de spiser kjøtt.
26.10.2013, 13:30
Lasse
Fjellmann er vel den som har det beste innlegget i denne bloggen. Jeg leser kommentarene og det "ovenfra og ned" syndromet veggiser kaller oss som nyter kjøtt er noe de utstråler i kommentarene i denne bloggen. Vegetarianere her uttaler at de VET at de har rett og kjøttspiserne er idioter eller ignoranter. Dyredrift har vi drevet med i tusenvis av år, vel og merke ikke samme måte som masseprodusjonen som pågår nå til dags. Og det er her problemer ligger, ikke bare i masseprodusjonen av kjøtt, men i masseprodusjonen av de vitaminene dere trenger for å kunne være vegetarianere og alt annet. Hvis folk er litt kritiske til hvor kjøttet er produsert så er det ingen problemer med å nyte kjøtt.
26.10.2013, 13:30
Nora
Hei!

Kjempebra innlegg. Jeg har veldig lyst til å bli veganer, det er mye sunnere og bedre for miljø og dyr. Samboern er ikke enig. Men spiser lite produkter fra dyr. Det jeg savner er mer informasjon om de faktiske forholdene ved dyrehold i Norge! Det er flust av info om USA og Kina og lignende, men jeg vil vite mer om Norge. Er det noen som veit noe om dette?

Uansett hvordan ståa er, er det myyye bedre for miljøet og for kroppen. Mange forskninger beviser at kjøtt- og melke-konsum øker risiko for kreft og død ved hjerte- og kar-sykdommer. Bare se på The China Study.
26.10.2013, 13:42
Veganeren
Heisann, Jonas!

Ditt initiativ til å spise vegetarisk mat er fantastisk, og du har helt rett i at både kjøtt- og meieriindustrien påfører dyr en enorm smerte og et uverdig liv.

Så leste jeg at du jobber i en pizzeria, og som den "innbitte" veganeren jeg er (jeg er egentlig bare snill, altså. Men jeg er litt nysgjerrig), må jeg bare få kommentere det. Om du ikke allerede vet det, så inneholder ost løpe, som utvinnes fra kumage. I tillegg til at du sikkert lager til pizzaer med kjøtt osv. Hvilken stilling tar du til dette ettersom du er vegetarianer?
26.10.2013, 13:55
Sandra
Hei Veganeren og alle andre. Jeg er vegetarianer selv, og selv om spørsmålet ikke var rettet til meg, så har jeg noe å svare på det. Jeg skiller mellom arbeid og personlig liv. Dette er noe jeg ikke hadde lyst til å gjøre i begynnelsen, men jeg sto plutselig uten jobb, og trengte en fort som pokker. så jeg søkte alle aktuelle steder. Jeg fikk etterhvert jobb på et gatekjøkken, noe jeg var litt betenkt med, men jeg hadde ikke noe valg, jeg måtte betale husleia mi.. Det gikk helt fint, jeg flippa burgere som bare pokker. ;) Jeg fikk ikke noe mer lyst på kjøtt av den grunn, men man blir distansert fra det etterhvert.

Jeg har ingen problemer med at vennene mine spiser kjøtt foran meg (så lenge det ikke er sterkt luktende eller kylling som ikke er filet). Fordi jeg ønsker å møte dem med den samme respekten jeg ønsker de skal møte meg med. Så det handler om gjensidig respekt. De har tatt et valg, hvis de noengang lurer på mitt, så skal de få svar. Men jeg går ikke rundt å belærer andre om at de de gjør er feil. Det fører absolutt ingen vei. Et slikt valg kommer uansett innafra. (og 80% av diskusjonene jeg har havnet i er uansett veldig usaklige. De er ikke genuint opptatt av hva du syns og hvorfor, de vil ha noen å krangle med og provosere)

Så don't feed the trolls. Og ikke vær et dårlig forbilde. De fleste vet hvor plagsomt det kan være med misjonærer på døra.. Hvis folk ønsker å bli religiøse, så oppsøker de en kirke. Det gjelder vegetarianisme og. Husk og vær saklig og respektfull.. Så kanskje vi slipper å oppleve så mye "hat".
26.10.2013, 14:37
Renate
Den videoen som refereres til gjelder ikke helt i Norge. F.eks er det ikke lov å nebbtrimme fjørfe. I tillegg er det lovpålagt at de skal ha vann og mat dersom transporten overstiger 8 timer. Videoen viser ekstremt skremmende og triste tilfeller, men jeg mener at forholdene generelt i Norge er bedre, delvis pga mindre produksjonskala. Det foregår selvsagt unødvendigheter og dyremishandling i Norge også, og selv har jeg sluttet å spise kylling pga jeg synes de behandles uetisk. Når det er sagt så har jeg selv vært på flere slakterier og spiser fortsatt kjøtt. Vi har pratet med ansatte og overvåket rutinene, alt i alt er det veldig god bevissthet rundt det faktum at det er levende dyr de får inn; problemene er nok heller på gårdene hvis det er problemer. I de aller fleste dyretragedie-saker er den bakenforliggende årsaken personlig tragedie hos bonden. Jeg er enig i at konsumentene bør vite hvordan kjøttet de spiser produseres slik at de har mer respekt for maten; ikke for at de skal slutte å spise den.
26.10.2013, 15:15
dengladevandreren
Veganeren: Takk for respons!
Jeg har over lengre tid tenkt på akkurat det du tar opp her- og jeg har kommet frem til dette:
Om jeg slutter jobben min så vil noen andre ta min plass, og dermed vil ingen forskjell bli gjort.
Det er flere som har spurt meg om hvorfor jeg ikke slutter jobben, og dette er altså grunnen.
26.10.2013, 15:21
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Kjøtteter 4 life
Vil aldri selv bli vegetarianer eller vegan - kjøtt smaker for godt til at jeg overhode ville gi det en tanke.

På en andre siden så har jeg ikke noe imot at andre gjør det - folk har selv rett til å velge så lenge de ikke tvinger andre til å gjøre det samme, og satt litt på spissen så betyr det mere kjøtt til oss andre.
26.10.2013, 16:04
Julie
Hei Jonas,

så flott at du skriver om dette.

Jeg er selv vegetarianer (nesten veganer).

Jeg opplever så mange fordommer at jeg velger å ikke snakke om det.

Kommentarer som: "ekstremist (ofte!), man MÅ ha kjøtt/fisk for å få i seg det man trenger, det er naturlig for mennesker å spise kjøtt (har de f.eks. lest om hvor lange tarmene er hos kjøttspisere i forhold til hos plantespisere?), det er ikke nok mat til alle på jorda hvis alle gikk over til plantekost (det er jo omvendt!)"...etc, etc.

I andre land er det slett ikke uvanlig å være vegetarianer/veganer, og flere og flere blir det. Ikke uten grunn.

Her i Norge ligger vi som vanlig årevis bak selv våre naboland, og det er ikke alltid like lett å finne "lettvint" vegetar/vegan mat slik man kan i mange andre land.

Men, den som leter finner :)

Vi blir flere og flere som ikke ønsker at dyr skal lide, og det er ikke dårlig når vi bor i et land fullt av jegere som "koser seg" med jakt........

"The greatness of a nation can be judged by the way its animals are treated."

- Gandhi, Mahatma -
26.10.2013, 16:38
dfgfgfds
Hvis vi kutter ut kjøtt produksjon så utrydder vi dyrene våre. Skal det skje da? Dessuten så lever ikke dyr under uverdige forhold i norge. Du har sikkert sett på en film fra kina og tror at dette er praksis i Norge også.

Idioti kalles det.
26.10.2013, 16:45
Christina
Met.Hvis kilder før du uttaler deg så bastant! Jeg har ikke spist kjøtt på over 6 år, blodprøvene mine var ganske fine sist jeg tok dem. Ikke klager vi over sykdommer heller. Slutt å vær så usakelig!!!
26.10.2013, 16:52
Christin
Vis kilder mente jeg, ikke hvis:)
26.10.2013, 16:54
Tonje Kvamme
Bøyer meg i støvet! Kjempebra innlegg! :D I dag er jeg på dag nummer 2 uten kjøtt. Går kjempebra! tror ikke jeg har hatt en så god middag som den jeg hadde i dag. Finnes så mye erstatninger for kjøtt! Måtte riste litt på hodet over noen av kommentarene her. Er plutselig ikke en kylling et dyr? ;) hehe! Nei, stå på!! :D Hadde et innlegg om min "åpenbaring" i går. Les gjerne, tror du vil like det ;)

Og ALLE dere som mener at mennesker trenger kjøtt... Sorry! ;)

http://tonjekvamme.blogg.no/1382699480_s_du_tror_at_du_er_en.html
26.10.2013, 17:41
URL: http://www.tonjekvamme.blogg.no
Doffen
Kjøtt er kjøtt og kjøtt er mat.

Setter pris på at dyrene har det bra før de havner å matbordet for da smaker de bedre.
26.10.2013, 18:03
J. Skålvik
Hei Jonas!

Et flott valg du har tatt, og en fin blogg :)

Mine barn var veggiser fra fødselen, og fikk lov å ta valget selv. De var 4 og 5 år gamle når de bestemte seg for å spise kjøtt, delvis grunnet at de følte seg annerledes og delvis nysgjerrighet. De er nå 9 og 10, og fortsatt kjøttetere. Og dette på tross av at de har fått vite hvor kjøtt kommer fra. Bare en liten innskytelse på hva du skrev om barn og tidlig informasjon. :)

Vi kan ikke tvinge vårt kostholdsvalg på andre, men vi kan være flotte rollemodeller og inspiratører. Endring med et lite skritt om gangen. :)

Hilsen mor med 20 års veggiserfaring
26.10.2013, 18:08
Håvard
Ja no er det sånn at "ifølge forskning" evolverte hjernen til mennesket av at vi fikk meget mer protein av kjøtt enn vi hadde fått av annen føde tidligere, det eneste som kunne måle seg der var nøtter, men det vokste vel egentlig sikkert ikkje bak kvær ei busk ^^,
26.10.2013, 18:08
Maria
Jeg spiser litt kjøtt, men prøver å holde det moderat. Det du snakker om er korn og det blir det brød av, men kan man lage kaker osv. uten egg? Det er vel kanskje mulig? For egg får man fra høns, og høns er jo kjøtt...vel, bare lurte litt.
26.10.2013, 18:28
annie
Syns det er kjempebra at du er vegeterianer, du har "forstått" . Jeg har vært vegeterianer siden jeg var 14, er nå 38. Har ikke drukket melk siden jeg var 7, men spiser litt ost, det er det. Klarer meg helt fint og er veldig frisk og sprek. For meg var det en film som ble vist på skolen i 7 ende klasse som gjorde at jeg tok valget. Som barn tenker man ikke over hvor maten egentlig kommer fra, og spiser det som er vanlig. Jeg har alltid vært glad i dyr, og syns det er veldig unaturlig å spise et individ som har hatt tanker og følelser, å spise andres muskler.Dyr har livslyst.De vil leve . Jeg kan spise med god samvittighet, at jeg ikke har vært med å forvoldt ett annet individ smerte og død for å tilfredstille mine smaksløker. Og slik det er nå med lavkarbo, der folk skal ha mest mulig kjøtt, og flere blir rike og vil ha billig kjøtt, da går det på miljøet løs. Anbefaler alle å se filmen"earthlings" . Om du så ikke blir vegeterianer går det ann å ha noen kjøttfrie dager i uken, for dyrenes og miljøet og din egen helses skyld.
26.10.2013, 19:04
Randi
Vegetarianer(og i lange perioder veganer) i snart 30 år og har fått mye "pepper"! Overlevd begge deler:-) Våre barn var også det til de ble fjortiser da 2 av 3 spiste kjøtt og fisk en sjelden gang.
26.10.2013, 19:23
Ole
Hei, ville bare si en ting. Om du hadde bodd i hvilket som helst annet land enn Norge så hadde jeg forstått dine synspukter veldig godt, men nå har det seg sånn at her til lands er det mye strengere regler på dyrevelferd enn i noe annet land (bank i bordet). Dyr her til lands har mye mer frihet pga vi har mindre gårder enn det som er normalt ute i verden. Sier seg selv at når du har 1000 kyr til melking så kan du ikke ta dem ut om dagen for lufting, mens har du 50 så er ikke dette noe problem. Det finnes mange andre grunner også som gjør det bedre her, men begynner ikke på det nå.

Om du er veganer eller ikke er likegyldig for meg, men jeg liker ikke at det blir spredd usannheter om den "reneste" landbruksindustrien i verden. Den videon du linker har ingenting med hvordan kjøtt blir produsert her til lands.

Uansett, lykke til videre, jeg kommer kanskje til å joine hvis det blir like kår her til lands, men for nå, spis med god samvittighet så lenge du kjøper norskt :)
26.10.2013, 20:05
sven kåre helland
har hvert vegetarianer i mange år, men det er ikke på grunn av alt tullet som du skriver om, men fordi alt er energi. spiser man andre energier så blir man en del av denne energien selv, fordi kroppene våre og alt liv som vi omgås med, er energi. les hva Wasa knekkebrød skriver og tenk grundigt igjennom det: du blir hva du spiser. dette fortalte Albert Einstein menneskene for snart 100 år siden, og i østen har man vist om dette i tusenvis av år før vår tidsrekning, fordi dem viste om at alt er energi, og om ordet atom. det hører mye mere til i disse reflekterende setninger, men jeg tror at du ikke er moden for det. du er inne i et god spor så: lykke til videre i livet. glem dette med dyrene og bruk hode til noe mere fornuftigt enn disse primitive voldelige energivesener som vi kaller for dyr. vi skal selvsakt ta vare på alt og gjøre det beste mot hverandre, men det nytter lite å lære ett barn universitet pensum. dyrene er på dette lave nivå av IQ eller energibevissthet. hadde deres energibevissthet hvert større, så hadde dem ikke tillat å være ett dyr, men dem aksepterer det selv, fordi dem har ett energibevist forhold på dette nivå. slik er det med både deg og meg. vi kan ikke være noe annet enn det vi er, fordi energibevisstheten vår ikke er større eller mere kraftfull. dette var ett lite hint. energi kan ikke forsvinne, men går kun over i andre energiforhold, dette har Albert E. sagt og det har han tatt fra østen. har så energien ett IQ nivå slik som dyrene og du og jeg har, så vet vi å finne vegen tilbake når vi har hvert borte, og slik er det med ren energibevissthet og, den kjenner til vegen som fører frem til energi dyret eller energi menneske, og dette blir kalt for reikarnasjon i østen. hvert liv er som å gå ett år på skolen, og det må mange liv til for å bli ett energi dyr eller energi menneske, men igjennom mange liv eller mange år på skolen så forstår man mere enn ett spebarn gjør. unskyld meg.
26.10.2013, 20:37
David-Kingsley
Bra at du deler dette her med rak rygg! Er selv et døpt medlem av adventistmenigheten som vektlegger viktigheten av et vegetarisk kosthold -- både i lys av dietten som Gud ga menneskene helt i begynnelsen, ifølge Bibelen (1. Mosebok 1,29-30) (og dermed hva mennesket er ment å spise/leve på), og i lys av ivaretakelsen av miljøet/jorden. (En del av Guds dom er faktisk å "ødelegge dem som ødelegger jorden" (Åpenbaringen 11,18) -- Bibelen tar dette med ivaretakelse av miljøet veldig seriøst!). Så det er utrolig interessant/spennende å møte utenforståede som innser og kan bekrefte fordelene ved vegetarisme og miljøbevissthet. Stå på, buddy! :)
26.10.2013, 21:25
URL: http://www.davidkendel.blogg.no
Julia Gundersen
Utrolig fint innlegg om vegetarisme! Jeg er vegetarianer selv og har vært det i over to år, og kjenner meg veldig igjen i alt du skriver. Folk ser på meg som en raring, og spør hvorfor jeg i det hele tatt gidder å være vegetarianer. Og det nytter jo ikke å forklare, folk kan være så utrolig trangsynte! Med en eneste gang jeg sier at jeg er vegetarianer blir de PLUTSELIG eksperter på kosthold og ernæring.

Og jeg er helt enig i det du skriver om at barn burde lære hvor kjøtt kommer fra. Det å tvinge noen til å spise kjøtt er jo like galt som å tvinge noen til å ikke gjøre det. Barn og ungdom burde lære hva kjøtt er, hva som finnes i dagens pølser og hamburgere, og viktigst av alt; hvor kjøtt kommer fra. Dersom de ikke har et problem med dette, ja, da kan de jo bare fortsette med kjøttknaskingen, men kanskje det vil gå opp for noen at dette faktisk er drap! Så dumt at de aller fleste foreldre vil at barna skal tro at verden er laget av sukkertøy, og at alt er fint og perfekt og vennlig...

Fortsett å spre ordet om vegetarisme! Du gjør en super jobb! :)
26.10.2013, 21:31
Line
Fra en som har vært vegetarianer i 14 år kan jeg ikke si meg mere enig i det du skriver. Og dessverre har mange av holdningene og de dumme kommentarene fremdeles ikke endret seg. Men vi blir flere. Og flere innser hvor feil det er å spise dyrelik. Lykke til videre!
26.10.2013, 21:47
siri
Så utrolig flott innlegg! Jeg er 100% enig. Har selv vært vegeterianer i 1 1/2 år, og det er det beste jeg har gjort. Det er ingen fase, for når man først har innsett realiteten og spurt seg selv spm om "hvordan man kan ta et liv for å spise det", er det (heldigvis) ingen vei tilbake.

Jeg synes du skal fortsette å gjøre akkurat det du gjør, det skal jeg også, så får man bare se bort ifra de dumme kommentarene ang det å ikke spise kjøtt, for helt ærlig er det uvitenhet. Noen er mottakelig for ny kunnskap og nye syn, andre er ikke.

Stå på! stor klem fra meg:)
26.10.2013, 21:49
Nyhetsbloggen
Veldig bra innlegg! Den er lagt i vår Nyhetsblogg : )
26.10.2013, 22:31
URL: http://fortelldinhistorie2.blogg.no/
André
Takk for flott tekst! Du gjør noe viktig I å få dette vist frem på VG.no

Med utgangspunkt i forståelse for å bli vegetarianer ønsker jeg også å foreslå å bli veganer.

For at en ku skal produsere melk må hun bli tvunget til å bli gravid (jeg får dårlig samvittighet for å ikke kalle det voldtekt), dette gjennom en prosess som er vond for en ku. Etter at kua føder blir barnet fratatt mor. Ofte fører dette til desperat skrik fra moren. Barnet hennes blir drept av oss hvis det er et hannkjønn, er det hunkjønn så kan hun ende opp i samme situasjon som mor. Vi dreper fordi vi vill stjele melken som er ment til barnet. Deretter tvinges mor til å gi vekk all melk i ca. et år. En unaturlig prosess som ofte fører til infeksjoner. (Puss fra kviser er vanlig i melk og tillatt opp til ca. en dråpe per glass.) Noen ganger fortsetter maskinene å suge etter at det er tomt. Dette er smertefullt for kua. Etter ca. et år kan hun ikke gi mer melk. Etter dette er det på tide å gjøre alt om igjen. En makaber syklus av voldtekt, frarøvelse og drap av hennes barn, for så å leve som en slave og bli utnyttet på det groveste. En ku fri fra utnyttelse i meierier lever ca. 20 år. En melkeku lever i ca. 5 år. Kua dør enten av utmattelse, eller blir drept hvis hun ikke klarer å gi melk eller bli gravid. Vær så snill og tenk over dette for så å vudere å ta avstand fra meieriprodukter.
26.10.2013, 22:59
Vero9ka
Kjempeflott innlegg! :)

Eg vart veganar i vaksen alder. Det tok litt tid før tanke blei til handling, men det gjekk overraska bra å gå rett frå "vanleg" norsk kost til vegansk kosthold. Aldri vore friskare enn no, og blodprøvene mine viser INGEN avvik på næringsstatusen min. Dette har vore kostholdet mitt i 2 år no :)

Meeeen, merkar at det er mangel på viten når det kjem til kosthold. Sjølvsagt er det utfordringar knytt til det å vere veganar/vegetarianar, men ein brukar automatisk meir tid på kjøkkenet. Noko som medfører at det ein serverer faktisk er mat. Kan ikkje sei det same om dei som ikkje unnar seg betre mat enn grandiosa til middag. Dei har BTW endå større næringsutfordringar enn det eg har ;)

Dei ordentlige rovdyra som ein finn i naturen (med rå styrke og/eller fart som har evne til å rive av strupen med klør og tenner) brukar mykje tid på å sove, nettopp fordi kjøtt er tungt fordøyeleg. Medan planteetarane treng ikkje så mykje tid på søvn fordi kroppen ikkje brukar alle sine krefter på å fordøye maten, og kan difor gjere andre ting ;) Ein refererer ofte til vegetarisk mat som kaninfõr. Men alle veit kva kaninene er mest kjent for? :P

Samtleg som kjøttforbruket har gått opp, har også tilfeller av mage- tarmkreft auka i tråd med med kjøttkonsumet. Kanskje fordi kjøtt fordøyast så sakte i kroppen at det råtnar før det er fordøyd? (berre ein tanke)

Vegan, and proud :)

Takk til deg Den Glade Vandreren for innlegget. Det er så viktig å spre viten om vegetarisme, båe for dyra, miljøet og vår eiga helse.

Takk :)
26.10.2013, 23:15
Tova
Hei!

Så spennende å se hvordan dette engasjerer. Jeg har aldri spist kjøtt eller fisk. Og jeg var den eneste i min familie som var en sånn raring. Aldri hadde noen hørt på maken. Kresen fikk jeg høre at jeg var, men for meg var dette helt naturlig. I dag er jeg 61 år og sunn og frisk. Fikk til langt opp i femtiåra høre at jeg så yngre ut enn alderen min tilsa. Så: gjør det som føles naturlig for deg selv. Ikke døm andre for deres standpunkter.
26.10.2013, 23:45
Anja
Flott innlegg!! Jeg er så enig med deg :). Jeg satt meg inn i kjøttindustrien for noen månder siden og har ikke rørt kjøtt/fisk etter det! Absolutt ikke noe savn!
26.10.2013, 23:58
Goggen
Sikkert fint å være vegitarianer, men du promoterer dette jo som en religion som du er misjonær for. Tving ikke din religion på andre.

Dyr som lider er noe dritt, folk som produserer mat uten etikk er noe dritt, matindustrien er noe dritt som gir deg søppel å spise. Nei takke meg til organisk ren mat - gjerne høstet selv på human måte.

Et perfekt plassert skudd på et hjortevilt gir optimal råvare, dyret har hatt et godt liv, dør i frihet. Homo Sapiens er et pattedyr og alteter. Dette er en av grunnene til at vi dominerer planeten. Rart å treffe på asfaltungdom i Ålesund - du burde ha vært på havet og fisket......
27.10.2013, 00:51
Innerself
Hei. Deler absolutt din mening angående normens reaksjon av vegetarianere, sørgelig tragisk. Blir også oppgitt over alle falske påstander om at det er lite bærekraftig, samt "nødvendigheten" av å produsere mat med kjemiske tilsetninger og genmodifisering.

Spiser stadig mer bevisst, i hvert fall kuttet ut svin og forholdsvis oppdrett. Har blodtype O, jegeren. Alle er enkeltindivider, men tror det er noe grunnleggende riktig bak hver blodtype og diett. All mat har ulike lektiner, men de mottas ikke nødvendigvis av alle blodtypene.
27.10.2013, 00:54
Therese
Hei! Det eg ikkje forstår er at det virkar som om det er så mange mennesker som er "enten eller". Med dette meiner eg at mange av dei menneska eg har møtt er vegetarianarar med begrunnelsen at dyra vert slakta og at dette er feil.

Slik ser det så dør alle ei gong, og ta eit dyr sitt liv ser eg ikkje på som eit problem, så lenge det vert gjort på ein verdig måte. Kva skulle ein då ha gjort med alle hanndyra som vert fødde som ikkje produserar mjelk, som oksar? Skulle ein ha fødd på dei til dei døde av alderdom? Det er ressurskrevjande. Skal ein slutte å halde alle typar husdyr og verte veganarar då? Slakte ned bestanden?

Dei einaste grunnane for å verte vegetarianar, slik eg ser det, er fordi måten oppdrett av dyr er forferdeleg, både mot dyr og/eller miljø, og at det kan redde verda frå ressursmangel.

Noko anna eg synast er dummt er personar som ikkje et dyr fordi dei er "søte", og til dømes berre et kylling. Eit av dyra som har det aller verst. Viss eg skulle forandra kosthald ville det verte å kutte ut til dømes egg, kylling, okse, svin og oppdrettsfisk.

Avogtil lurar eg på om eg er den einaste personen som ser desse poenga, og om både vegetarianarar og kjøttetarar eigentleg berre lurar seg sjølve?

Eller kanskje berre det er eg som overtenkjer problematikken..

Står respekt av valet ditt.
27.10.2013, 01:01
Geir
Fint at du vet at det er feil. Flott med mennesker som vet ting 100%.
27.10.2013, 02:22
Jim A Bjørheim
Bra skrevet!

Jeg personlig er 100% uenig.

Kjøtt er en del av vår hverdag, de videoene vi ser på nett er 1 av 10.000 videoer. Det er ikkje i norge for å si det slik. Jeg respekterer at folk velger å være veganer/vegeterianer til ett vist punkt. Å begynne å forelese folk om hvor fælt ting er. Det er rett og slett bortkasta tid! La oss konsentrere oss om Norge. Storfe får en bolt smelt rett inn i hjernen. De dør momentant! Svin blir bedøvet før de får avskåret strupen. Ingen av de dyrene forstår at nå skal de dø. Mennesket har en ting med å "menneskeliggjøre" all ting. Noe som er totalt idiotisk. Dyr er dyr, menneske er menneske! Vi trenger å lære å leve i harmoni. Hovedtingen her er å huske at de videoene dere ser er fra "Utlandet!" SÅ at dere hanger ut den norske kjøtt industrien, er høl i huet!

Vil bare presisere til slutt at jeg respekterer meninger dere evt. har. Jeg som person er uenig i flere av begrunnelsene deres.
27.10.2013, 02:49
Linus
Helt enig med deg! Og er vegetarianer(Prøver å bli veganer, spiser ikke egg.. Men sliter med å slutte å spise ost!)

Dette er en blogg jeg virkelig kommer til å følge videre, takket være VG som hadde den fremme.

Og så måtte jeg le høyt av Mari som har fått for seg at fugler ikke er dyr - kjære deg, selvfølgelig er en fugl et dyr! Akkuratt som fisk er et dyr, pattedyr er dyr og andre dyreARTER er dyr.

Stå på videre! :D
27.10.2013, 02:30
Madelen
Etikk og dyrevelferd til side (selv om det var triggeren til at jeg ble veggis), gled deg til en bedre helse med din nye livsstil! :) Selv har jeg vært veggis i snart fire år. Før jeg droppet kjøttet slet jeg med fryktelig dårlig immunforsvar i mange år som følge av en tøff kreftbehandling. Kroppen var sliten og medtatt, flere influensa-runder hver vinter. Etter jeg droppet kjøttet kom energien tilbake, og jeg er sjeldnere syk enn mine "normale" kjøttetende venner som aldri har vært syke. :)På de fire årene har jeg kun hatt et par forbigående forkjølelser, og det er det... En radikal forandring jeg ikke ville byttet mot noe. Så i tillegg til å spise hvert måltid med god samvittighet, så gled deg til de gode helsemessige bonusene! :D
27.10.2013, 03:42

grattis
27.10.2013, 07:26
Meat is murder...
Grunnen til at endel innbarka kjøttetere blir så aggressive i denne typen debatt er jo selvfølgelig fordi de ikke kan redegjøre logisk og saklig hvorfor kjøttindustrien er så fantastisk bra, men la meg påpeke at menneskers matvaner er dessverre ikke noe vi velger selv (i ung alder altså) dette er noe vi arver fra våre foreldre, som igjen har arvet det fra sine foreldre osv, og alle de har jo egentlig bare fulgt "normen" i samfunnet og verden. Noe som også forteller meg at verdier som empati med andre vesener har vært nærmest fraværende i vår kultur hvor kjøtt spising er basis. spesielt det vestlige samfunnet har bygd opp om kjøttindustrien,.. Se på India,.. som for noen hundre år siden besto av nesten bare vegetarianere, etter Britene koloniserte har kjøttspising blitt normen, hvertfall i byene.. dette er et samfunnsproblem, spesielt når det kreves så enorme mengder energi for å produsere kjøtt,.. og til de kjøttspisere som fremdeles tar frem kortet om at "man må ha kjøtt for å få i seg alle vitaminer og proteiner man trenger..osv" Få hodet opp av sanden morons!!,.. Disse trangsynte folka bryr seg døyt om vitaminer uansett,.. Ignorance is bliss.. Men husk,.. de vet ikke bedre, fordi de ikke har lært bedre,..

Hilsen vegetarianer på det 23. året.
27.10.2013, 10:37
Ida
Godt engasjement, men forkastelig å linke slike videoer. Jeg har ikke sett en eneste en av dem, men vet at dette ikke er vegen å gå om du vil nå ut til folk med et viktig budskap. Alle vet at dyr dør, til dels lider og blir utnyttet for å mette oss. Forskjellen er at flesteparten velger å lukke øynene for det, mens andre klarer ikke det.

Jeg synes du har en dårlig holdning på det du har skrevet. Selvfølgelig er det din blogg og du skriver det du ønsker, men for at folk skal kunne forstå deg, må du være litt rundere i kantene. Dette handler om respekt. Jeg sitter aldri og rynker på nesa om folk spiser kjøtt rundt meg. Jeg pirker ikke på/i maten deres og forteller dem hvor kjøttbolla deres har kommet fra.

Jeg forstår det slik at du ikke har vært vegetarianer lenge, og at du nå endelig har funnet noe du brenner for - dette er kjempeflott og et viktig tema og få bevisstgjort. Men fremfor å være krass og tråkke på de som velger å spise kjøtt, er det bedre å gå frem med kort informasjon om hvordan dyrene i Norge har det. Mye av det du sier er vel noe som aldri skjer i Norge. Likevel er det noen industrier/produsenter man bør stille spørsmål ved.

Se heller på fordelene ved et vegansk kosthold, og få frem hvor godt det gjør for helsen å kutte ut/ned på kjøttet.

Jeg er veganer, men ingen misjonær. Om folk spør, svarer jeg, men om jeg ser at det ikke blir noen saklig diskusjon velger jeg kun å si at det er uetisk og moralsk urett for meg å spise dyr. Og det er det, og det var dette du peker ut som fikk meg til å bli det for noen år siden. Jeg påpeker gjerne at jeg forventer å bli respektert for mitt valg, på lik linje som jeg respekterer andre for deres. For skal du komme noen veg med dette må du vise respekt. Og vis særlig respekt for de bøndene som gjør det beste de kan.

Min personlige mening stemmer med din, men med en liten endring på formuleringen din vil du nok komme til å bli hørt. Det er et godt valg du har tatt, om et par år er du nok veganer også. Alle må begynne et sted. Jeg fikk en helt ny matglede etter å ha kuttet ut alt animalsk. God samvittighet smaker veldig godt! Og det føles så mye bedre å bli mett på sunn mat. Anbefaler Inga-Britta Sundqvists 'Vegetarkokeboken' på det sterkeste. Masse gode retter merket lakto/ovo, vegan og raw. Samt veldig god informasjon om miljø, vitaminer, næringsinnhold osv. Et veldig godt sted å begynne for å vise folk rundt deg hvor godt det smaker med "kanin-fôr"!

Ikke kjøp bare vegetarfarse og "lure" vennene dine til å spise kjøttfri taco. Noen kan faktisk bli veldig dårlig av soya, så informer om det på forhånd.

Bare noe jeg måtte 'get off my chest'. Lykke til videre, og vær stolt av å ha tatt et godt valg:).
27.10.2013, 11:25

Jeg har lenge vurdert å bli vegetarianer, men har ikke blitt det fordi jeg syns kjøtt smaker godt, mine foreldre kjøper inn kjøttprodukter som hele familien spiser og det blir litt kleint på besøk om jeg ikke kan spise maten de har hjemme.

Derfor, ønsker jeg å kutte ned på kjøtt og heller vurdere å bli vegetarianer senere. Har lest Quorn boller kun fåes kjøpt i Sverige, men finnes det andre quorn produkter som kan fåes kjøpt i Norge? Lest noe om enkelte som er på MENY butikker. Jeg vil også lage hjemmelagde kjøttboller med proteiner og alt det der, så det kan erstatte kjøttet. Har du noen tips?
27.10.2013, 12:06
Maia
Kua holdt kunstig gravid? Smertefult for kua? I alle dager, hva er det slags informasjon om melking er det du har fått?? Det er jo slettes ikke smertefult for kua å bli melka, det er jo behagelig for dem! Og de er avla frem for å produsere melk på en bra måte. Melken blir forøvrig produsert så lenge den blir melket, slutter man å melke vil melkeproduksjonen stoppe opp. Og nei, den er ikke gravid hele livet, herre min hatt.. Men en kvige (en ku som enda ikke har fått kalv) må få kalv for at melkeproduksjonen skal starte første gangen. Når kalven er født er den naturlig nok ikke drektig lenger :P Ta deg en tur i et fjøs du, før du uttaler deg om ting...
27.10.2013, 12:40
Til "Met"
Du Met som er så bekymret for oss vegetarianere og behovet for B12. Jeg har vært vegetarianer halve livet og B12 verdiene mine er helt fine. Jeg er ingen stor melkedrikker heller, og tar ikke kosttilskudd. Hvordan forklarer du det?
27.10.2013, 13:25
Svein Ove
Dette er akkurat det samme som fjortisene som skriker ''JEG HATER PELS'', nettopp fordi at de bare har satt seg inn i skrekkeksemplene. Norske dyr lever under gode forhold, mens dere hippier mener, etter å har sett én ekkel video på YouTube, at alle dyr har det like jævlig. Det er en grunn til at mennesker har spisse hjørnetenner og et fordøyelsesystem konstruert til å prosessere kjøtt. Vi er rovdyr, uansett hvordan du velger å snu og vri på det. Man må også innse at der faktisk finnes en rangstige, og at menneskene er på toppen av denne. Hva med husene våre, byene og eksosen? Vi ødelegger vel mer for dyrenes velferd med å destruere naturlandskapet. Problemet til dere uvitende og hyklerske tenåringer er at dere ikke klarer å se det store bildet.
27.10.2013, 14:07

Fortsatt en del som lever i tåkeheimen å tror at norske dyr har det bra, get real folkens. Dyr vil leve, de har egen vilje, de vil ikke stå inne i et fjøs.
27.10.2013, 14:07
dengladevandreren
Svein Ove: Det at vi er på toppen av rangstigen betyr ikke at vi må behandle dem som er under oss respektløst. Sånn må man gjøre oss mennesker imellom- så hvorfor ikke behandle dyrene med litt respekt også? Hva er det som stopper deg fra å spise et annet menneske?
27.10.2013, 14:19
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Mølle
At ho-dyr i fangenskap vært drektige er da ikkje valdtekt. I det fri vært hodyr drektige kva haust, fordi det er naturleg for dei med reprodukjson. Mesteparten av sau, geit og kjøttfe vært drektige på den naturlege måten etter at dei har gått i lag med hann-dyr. Mykje sjølvskapt overbevisning utan fotfeste i verkelegheita her...
27.10.2013, 14:20
jag e så fin
älskar detta du är bäst
27.10.2013, 14:22

oppfordrer deg til å finne ut hvordan mat produksjon/ industrien fungerer i Norge. Det er helt klart ett forbedringspotensiale! men det er langt fra det du henviser til her! Man burde spise mindre kjøtt, og være villig til å betale for det kjøttet man vil ha. ved en høyere pris ville mulighetene til bedret dyrevelferd økt. Anbefaler alle å kjøpe norsk mat, støtt det norske landbruket og vær med å gjør det enda bedre!
27.10.2013, 14:22
Sofie
Kjenner at eg blir litt småirritert av slike innlegg som åpenbart er skrive av nokon som ikkje har tilstrekkeleg kunnskap om den faktiske situasjonen i norsk landbruk og matproduksjon. For all del, matkjedeindustrien er i mange land grotesk, og fokuset på dyrevelferd og etikk faller i mange land stadig lenger ned på prioriterings-stigen på bekostning av økonomi og effektivitet. Eksempla du kjem med og videoen du viser til, gir likevel et VELDIG feil bilde av korleis denne industrien går føre seg i Noreg.

Eg er snart ferdigutdanna veterinær, og har i samanheng med studiet vore innom samtlege ledd i matvareproduksjonen her til lands både når det gjeld fjørfe, pattedyr og fisk. Gjennomgåande i alle ledd frå bonde/røkter til slakteri er at fokuset på dyrevelferd er overordna alt anna. Dårleg velferd vil fort resultera i dårlege produksjonsresultat og ugunstig økonomisk vinning. Dette er både bønder, dyretransportørar og slakteriarbeidarar veldig klare over. Klart det finnes unntak, - ein ser stadig skrekkeksempel i media der dyr lider gjennom heile livet, og døyr tidleg grunna infeksjonar, avmagring og dehydrering. Ein skal likevel vere klar over at dette er KUN unntaksvis! Dei aller fleste bønder har ein særegen yrkesstoltet, og jobbar hardt for å oppnå gode resultat som dei kan vere stolte av, - og det greier dei ikkje utan ein framifrå god dyrevelferd. Har besøkt både storfebønder, grisebønder, sauebønder, fjørfeprodusentar, fiskeoppdrettarar mm, og har enda ikkje komme borti nokon som ikkje er genuint interessert i at dyra deira skal ha det så bra som overhodet mogleg!

Når det kjem til transport og slakting av dyr, har ein her til lands strenge lover på korleis dette skal gå føre seg. Det er tidsbegrensingar på kor lenge eit dyr kan verta transportert, og det er også strenge krav med tanke på dyretettleik. Dyr som er sjuke, høgdrektige eller lider på annan måte skal ikkje verta transportert i det heile, og skal avlivast umiddelbart på gården. Det er også forbudt å klippe nebba til fjørfe her i landet! Når ein så kjem til sjølve avliinga er det også her strenge krav til utførelse og praktisering. ALLE dyr skal vere bedøvd før avbløding/avliving, - dette gjeld både pattedyr, fjørfe og fisk! Har sjølv vore på alle typar slakteri, og de heile går føre seg på ein skånsom og human måte. Også her finnes det sjølvsagt også eigangsunntak, men desse vert i tilfelle handtert strengt, og fokuset ligg utan unntak på dyra og deira velferd. Når det kjem til religiøs slakting utan bedøvelse, er det ingen tvil om at det burde vore bannlyst og straffbart. For i den samanheng vert alt ANNA enn dyrevelferden ivaretatt, noko som er hårreisande i ein matroduksjon! Det skal også tilføyast her at slik slakting ikkje er lov i Noreg!

Men alt i alt vert dyrevelferden ivaretatt på ein svært god måte her til lands. Veterinærar er talsmenn for dyr og deira velferd, og har viktige roller både på gårdane og i slakteria.

Så dei som vil uttale seg om dette temaet, bør faktisk sette seg litt inn i realiteten i produksjonen, - for den ligg langt ifrå det biletet du førespeiler i innlegget ditt!
27.10.2013, 15:09
helhjerta
dengladevandreren skriver 26.10.13 kl 15.21: "Veganeren: Takk for respons!

Jeg har over lengre tid tenkt på akkurat det du tar opp her- og jeg har kommet frem til dette:

Om jeg slutter jobben min så vil noen andre ta min plass, og dermed vil ingen forskjell bli gjort.

Det er flere som har spurt meg om hvorfor jeg ikke slutter jobben, og dette er altså grunnen."

Si at jeg hadde jobbet for en internasjonal klesgigant som i sine fabrikker i tredje verden utnyttet barnarbeid og billig arbeidskraft. Ifht. til din logikk kunne jeg forsvart mitt arbeid med at hvis jeg slutter så tar andre min plass.

Hyklersk holdning! Sannheten er vel at du ikke vil miste jobben din? Og det å beholde denne er viktigere enn det du påstår du står for? Men det blir kanskje for ubehagelig å stå for?
27.10.2013, 15:17
Bygdejente.
Skjønner ikke helt hva du snakker om egentlig. virker som du aldri har vært inn i et norskt fjøs! Men og hva med jegere? Elg, rein, hjort og rådyr må jaktest på for å holde bestanden nede for å ungå sykdommer og matmangel.. Men for all del vær vegitarianer du, men ikke klag eller se ned på oss som ikke er det.
27.10.2013, 15:21
dengladevandreren
helhjerta: Sannheten er at dette er den innstillingen jeg har kommet frem til- jeg er som sagt ikke veganer- så jeg spiser fortsatt ost og melk, men bare i moderate mengder. Jeg nekter heller ingen andre å spise kjøtt slik som mange i kommentarene mener at jeg gjør- derfor ser jeg ingen grunn til å ikke servere andre mennesker kjøtt når de likevel ville spist det en annen plass.
27.10.2013, 15:23
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Charlotte
Herregud, fantastisk blogg!!!!!!!
27.10.2013, 15:24
dengladevandreren
Bygdejente.: Vis gjerne til når jeg har klaget eller sett ned på folk som ikke er vegetarianere.
27.10.2013, 15:24
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
dengladevandreren
Charlotte: Tusen takk!! :)
27.10.2013, 15:25
URL: http://dengladevandreren.blogg.no/
Beate
Tusen takk for ditt tema om å ta valget om å spise mindre kjøtt eller ikke i det hele tatt. For dyrene er flotte skapninger med et følelsesregister som også er verdifullt. Og likt vårt eget. Når man behandler dyr dårlig over hele verden. Får man det vondt selv og man ønsker lenger ikke spise dem og man føler sorg i dette. Da jeg så dokumentaren om Earthlings gråt jeg en hel dag. Daglig hører man om omsorgsvikt overfor våre dyrefamilier. De føder barn og er foreldre for sine små. Og dyr er som barn. Derfor er det så viktig å la dyr få tilgang på sin frihet. Jeg er enig med deg at man har ansvar for å ta valget om å forbedre dyrenes vilkår. Og da er det selvsagt viktig at man avstår fra kjøtt. Jeg mener at man ikke får noen mangel på B12 som mange referer til. Kan hende noen må ha kjøtt. Lurt å da spise et dyr som har hatt det godt og slaktet på skånsom måte.uten tegn til noe stress. Når dyr drepes/slaktes utskiller kjertlene en gift som også går inn i vår kropp ved intak. Denne giften har selvsagt stresshormonet skyld i. Dyr opplever angst og når de vet hva som skjer settes kroppen deres i gang med frykt følelser og da skilles disse giftene ut i blodbanen.Det finnes et utrolig skattekammer av plante føde som har mere proteiner enn kjøtt. Og det som skjer når man slutter å spise kjøtt er at tankene blir klarere og det er bevisst opplevd av mange. Og man føler seg også i mye bedre form av å støtte opp kroppen med langt større inntak av grønnsaker etc. Grønne vekster osv. Jeg har feks ikke vært forkjølet på ett år. Og kroppen min har bedre energi og man forynges ved mye inntak av grønt i kosten. Det er mange fordeler med å være vegetarianer eller veganer. Og man skal heller ikke dømme hverandre for verken det ene eller andre valget. Hver og en må ta sitt valg når tiden krever det. Vi har alle valget til å kreve at dyr får det bedre. Øynene kan ikke lukkes for evig. Alt liv er enestående. Og vi har ansvar for at dyr skal ha det godt. Vi er ikke øverst på rangstigen, altså står over dyrene. Slik vi behandler dyrene er vi rangert nederst på stigen. Iallfall i denne tiden vi lever i nå. vi må vise respekt for alle skapninger. De opplever også verden gjennom sine øyne. Takk for super blogg tema :)
27.10.2013, 15:28
Mari
For en kjempefin tekst! Veldig god å lese. Kom meg gjennom en god del av kommentaren her, veldig mye fint der og (og litt ufint, men det er vi vel vant med).
27.10.2013, 15:52
URL: http://vegetarbloggen.com
Mette
Hei!

Godt skrevet og fin blogg.

Er ikke vegetarianer selv (enda), men spiser økologisk både fordi det smaker bedre, det er ikke sprøytet, og ikke minst fordi dyra har hatt det bedre.

Når det er sagt, er jeg helt enig med deg i synet på dyr. De har følelser ganske likt menneskets, både psykisk (som for avkommet sitt), og når det gjelder fysiske smerter (utrolig at man må forske for å finne ut det!). Og de er helt klart langt smartere enn man skal ha det til. At mennesker ikke "tror" på dette, beror antagelig på en fortrengelse. Det passer liksom ikke inn i bildet sånn som vi tar oss til rette og behandler dyr :(
27.10.2013, 16:11
FruTaraldsen
Hei :)

Takk for et supert innlegg! Har selv vært vegetarianer i mange år og det er absolutt ikke vanskelig eller belastende:) Ikke har jeg fått noen mangelsykdommer heller, ei avvikende blodprøver som noen mener man får her:)

Mari: En kylling er ikke et dyr? Det var dagens!

Mye tullinger her som forsvarer kjøttspisinga si ser jeg. Blir lite imponert!
27.10.2013, 16:54
URL: http://frutaraldsen.blogg.no
Ulrike Oksnøyen
Hei!

Bra innlegg, jeg er utrolig enig i det du skriver. Selv er jeg vegetarianer helt og holdent av miljømessige årsaker, og derfor avstår jeg også helt og holdent av soyaprodukter, som hverken er sunt eller, som oftest, bæredyktig produsert. Anbefaler å sette seg litt inn i hvordan soyaindustrien opererer. Go ris- og havremelk!

Mvh Ulrike
27.10.2013, 17:59
Ingvild
Bare lurer på hvilken instillingen du har mot de som ikke er vegetarianer, og forsatt påstår at de er veldig glad i dyr? Jeg er ikke vegetarianer, men jeg passer veldig godt på hva jeg spiser og holder meg unna 2/3 av de norske kjøttprodusentene. Ikke alle dyr lider, mange blir jo humant avliva, det vet jeg ettersom faren min driver med sau og jeg har selv vært på et par slakteri (det er over på mindre enn 5 sekunder). Nå spora jeg litt av her, men jeg syns bare det er så utrolig trist at mange vegetarianere har denne holdningen om ingen som spiser kjøtt kan være glad i dyr og bry seg om derese velvær. Jeg har allerede rukket å jobbe fem uker på et reservat i Afrika, for å bekjempe krypskytting, og er veldig opptatt av vern av truede dyrearter. Er jeg fortsatt et dårlig menneske, bare fordi jeg spiser kjøtt? Blir veldig lei meg når jeg leser og hører om vegetarianere som fyrer løs på alle som spiser kjøtt og kaller oss nådeløse mordere uten medfølelse for dyra. Har du så nedlatende tanker om oss kjøttetende dyreelskere du også?
27.10.2013, 18:41
Tuva
Hei Jonas,

Gratulerer med et godt valg! Jeg er veganer og bor på Sula. Kanskje du har lyst til å gjøre enda mer for dyrene ved å bli aktiv i Noah? Vi har en gruppe på facebook og er veldig glade for nye aktive: https://www.facebook.com/groups/477203688986585/

PS: du er så aktiv eller passiv du vil i gruppa. Håper uansett at du vil joine og følge med på hva som skjer!
27.10.2013, 19:40
Mari
Artig at man kan underholde folk! Flere innlegg får meg til å lure på om det er vanlig for vegetarianere/veganer å være så til de grader nedlatende? Eller er det bare når de er anonyme på nettet at de viser sitt sanne jeg.....?

Ku=dyr

Kylling=fugl

Laks= fisk

Eller?

Har enda ikke sett noen dokumentasjon på de 60.000.000 "dyr" som det blir påstått at slaktes årlig, men man kan vel ikke få alt ;-)))

Forbruket i Norge er årlig (2011) ca 50 kg kjøtt per person, det er da mye mer informativt enn å oppgi antall "dyr" som slaktes? http://www.nortura.no/nyhetsarkiv-2011/overvurdert-kjoettforbruk-article28589-16156.html

Har lyst til å kommentere det med "voldtekt" av kyr, men...

Kort spm til sist: hva skal vi gjøre med alle dyrene i norske og andre fjøs hvis alle slutter å spise kjøtt?? Slippe dem fri, slik enkelte idioter vil gjøre med pelsdyr? (neida, jeg er ikke tilhenger av pelsdyrfarmer, men å slippe pelsdyr fri er en fryktelig form for dyremishandling!)
27.10.2013, 19:43
tommy
Enig med mari over her. Alle kan ikke være vegisser eller veganere for den sags skyld. Enda en problemstilling: Viss alle mennesker slutter og spise kjøtt, og sår grønnsaker på dyrka marka istedet? hva skal produksjonsdyrene som vi har slippet løs spise da? kanskje de får traske til fjell og spise seg fet på utmarkaistedet, men dær holder jo rovdyrene til og det er dyremisshandling og sende de dit.... Hold veggis greiene for deg selv, og ikke press det på andre. Alle kan ikke spise kjøtt for det er det ikke nok mat til, så cred for at du tar på deg kaninforet!
27.10.2013, 19:57
Hjortefot
"Bak hvert eneste kjøttstykke ligger et liv i fangenskap"

FEIL!

Mesteparten av alt kjøtt jeg har i kjøleskap og frys er kjøtt som kommer fra lykkelige viltlevende dyr.

Hjort, skutt i skog og fjell. Det mest bekymringsfrie kjøttet, det mest moralske kjøttet!

Et dyr som lever uten bekymringer, og som får klippet livssnoren uten å vite det. Knall og fall, umiddelbar død.

Det mest moralske kjøttet er viltkjøtt. Også det edleste.
27.10.2013, 20:25
URL: http://hjortefot.blogg.no
Ida
http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

Needless to say more
27.10.2013, 20:26
Madeleine
Er så enig så enig, med ALT du skriver! Og det er så mange som tyr til unnskyldninger og bortforklaringer for å kunne fortsette å spise kjøtt, er så mange som må overbevises seg selv om alt mulig, for å rettferdigjøre det.

Men det er ok, så lenge det finnes flere som deg, som sakte men sikkert forstår hvilken forandring det kan gjøre i det lange løp, og for hvor mange dyr som slipper for lidelse ved at flere og flere velger en vegetarisk livsstil.

Jeg har vært veggis i ett år nå, og jeg har det TOPP, både fysisk og ikke minst psykisk. Ingen dårlig samvittighet mere :)

Hilsen fra Madeleine
27.10.2013, 20:32
URL: http://equestrienne.blogg.no
Kristin
Veldig bra skrevet! Har selv vært vegetarianer i snart 30 år, siden jeg var 12 år gammel. Det er flott at det begynner å bli lettere å være vegetarianer her i Norge, at flere forstår hva vi står for, og at det finnes gode vegetariske alternativer på restauranter osv. Kjempebra at du havnet på forsiden av VG. :-)
27.10.2013, 21:32
magnet mannen
Jeg er uenig med det du skriver.
27.10.2013, 21:48
Remi
Hei. Tenkte å dele mine tanker knyttet til dette temaet da den har preget meg livet mitt.

Som barn var jeg aldri glad i kjøtt, men en sjelden gang spiste jeg kylling. Slik gikk det til jg var ca. 16 år gammel. Da ble jg vegetarianer og holdt meg unna alt kjøtt og fisk i ca. tre år. Det var ett tungt kapittel i livet mitt. Selv om jeg var vegetarianer, var jeg alltid aktiv og spilte gjerne 4-5 timer med fotball etter skolen.

For hvert år som gikk, før jeg ble vegetarianer, ble jeg mer og mer glad i dyr. Men i hovedsak var det min politiske bevissthet som var grunnen til jeg sluttet å spise kjøtt. For meg var det som en protest mot grusomhetene dyr settes ut for. Og dette har selvfølgelig med politikk å gjøre. I en kapitalistisk system gjør man alt for å øke fortjenesten. Dette betyr økt hastighet og mengde i produksjonen.

Grådigheten i oss sluker moralen i mennesket. Denne grådigheten er i følge min mening bare ett av konsekvensene av den globale kampen om ressurser. Ja, vi er dessverre for mange mennesker på jorden, og ressursene er skjevt fordelt. Igjen, politikk.

Men anyway, skal ikke gå for dypt inn i dette.

Som sagt, sa var ikke det en enkel ting for meg heller å være vegetarianer. Jeg kjenner meg igjen i opplevelsene dine. Og har selv mage ganger blitt gjort til latter ved middagsbordet. Men alle erfaringer er gode pleier jeg å si til meg selv.

Så, hvorfor sluttet jeg å være vegetarianer?

Det er dessverre vanskelig i Norge å leve på grønnsaker og kjøtterstatninger. En pakke med nøtter kan koste dobbelt så mye som en ny-grillet kylling( ofte kun 30 kr.)I tillegg må jeg innrømme at jeg ble LEI av alle spørsmåla og rare blikkene fra hver nye menneske jeg ble kjent med. Spørsmålet er jo selvsagt; er det nødvendig for oss å spise mennesker?

Konklusjonen jeg kom fram til, er at det er for sent å gjøre noe med dette. For å være ærlig så tror jeg det mennesket som kommer til verden, har behov for å få i seg kjøtt. Dette behovet for kjøtt har i følge min mening vært en prosess gjennom mange millioner år som idag har resultert i menneskekroppens genetikk har behov for næringen i kjøttet. Denne påstanden kan støttes ved å lese mer om hvordan andre plante-etende dyrearter idag har gradvis blitt til kjøtt-etere pga. av mangel på ressurser i verden. Derfor mener jeg det vil være en være en like lang prosess å få mennesker til å slutte å ete andre dyr. Og faktisk, så er utsiktene veldig dårlig med tanke på at populasjonen bare vokser og ressursene bare minker.

Håper kommentaren min har vært med på å kaste lys over andre sider ved dette temaet. Men for all del, det er sterkt gjort å stå mot i strømmen.

Mvh Remi
27.10.2013, 22:47
Dyreverner
Kall meg gjerne teit eller fordomsfull, men faen heller. Man dreper ikke noen man er glad i, altså kan man ikke si at man er så utroolig glad i dyr hvis man spiser dem daglig. Sorry.

"Ååå, jeg elsker hunder! Skal slakte valpen min om et par år og spise den, mmm.."

Ingen trenger å spise kjøtt lenger, det er en luksus og et valg man tar. Fortsett for all del med det, men ikke kom med unnskyldninger. Drap er drap, og det er fullstendig unødvendig i et globalt samfunn.
28.10.2013, 01:56
Tina
For 300.000 til 400.000 år siden så var det faktisk slik at menn gikk på jakt for at kvinnene skulle få i seg nok jern til å bære barn og amme i 2-3 år!! Menn selv spise for det meste vegans da det meste t kjøttet ble gitt til kvinner, og sma barn som vokser. Så det er faktisk ikke nødvendig å spise kjøtt!

Ser at det er mange som mener kjøttindustrien i Norge ikke er så ille, eller uetisk, som kanskje Kina og USA. Det vel forsåvidt sant MEN, ingen kan vel mene at broilerkylling er sunt og at de er lykkelige? Og kjøttdeig som er tilsatt fargestoffer for at det skal se mer delikat ut? Hvis kua har det godt og spiser som den skal er det ikke nødvendig å tilsette farve! Når det er sagt så er det selvsagt individuelle gårder som gjør en god jobb. Problemet er at det er altfor høy etterspørsel på animalske produkter at det er vanskelig for bønder osv å møte disse behovene.

Selv avstår jeg fra melk, egg, honning fordi jeg mener det er uetisk (og usunt) da kua, høna og bier selv trenger det. Det eneste jeg spiser av kjøtt og fisk er enten fisket selv eller skutt i skaugen av min mann. Jeg velger mat som er etisk og som jeg selv mener er sunt. Itillegg til at jeg er veldig opptatt av miljø (derfor jeg kun spiser dette 1-2 ganger i uken).

Poenget er at folk spiser det de selv vil, og på likhet med veldig mye annet er vi bare nødt til å respektere det. Enten vi liker det eller ikke. Det er litt som å slenge dritt til alle some kjører bil istedet for å bruke offentlig transport. Eller mobbe en som foretrekker android fremmfor iPhone...
28.10.2013, 05:10
connie
kjempe bra skrevet :) flott at du snakker på dyrenes vegne! jeg var vegetarianer i 2 år og har nå vært veganer i snart et år, veldig mye enklere enn man skulle tro :) vil virkelig anbefale denne talen her om du ikke har sett den enda http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

lykke til videre
28.10.2013, 05:58
Christina
Amen!
28.10.2013, 07:58
Sina
Jeg synes flere, egentlig alle, burde få grundig informasjon om det å være vegetarianer, helt fra de er barn. Det er ikke riktig å gi mennesker kjøtt eller fisk, uten å si hvor de kom fra, og hva de har vært før. Jeg ble vegetarianer i påsken i år, og jeg kan aldri tenke meg å spise kjøtt eller fisk igjen. Det kan være litt vanskelig for barn å bli vegetarianere, det merket jeg jo selv. Jeg ble vegetarianer som 15 åring, og det krevde en del av familien min det og. Likevel var det ingen stor forandring. Det er noe man lett kan tilpasse seg til.

Flott innlegg, lykke til videre!
28.10.2013, 08:05
jan
I begynnelsen var mennesket skapt av Skaperen. Laget med en plan om å leve evig,plantekost gir sen pubertet,det var 930 år før Adam døde. 130 år når han fikk sin første sønn.Noa gikk innn i Arken 600år gammel,da hadde han med spiselige dyr og uspiselige.Etter jorden var ødelagt av en global flom var det ikke lenger vegetasjon ,gradvis begynte da levealderen å gå ned til maks 120 år.Jeg er også klar over klimaforsjellen,rundt på kloden.Jeg har spist naturlig mat siden 1970.Aldri mere kjøtt og fisk og skalldyr.Min mage er ingen kirkegård for døde dyr.De sterkeste dyrene er vegetarianere ,elefant ,moskus etc.Mye muskler.
28.10.2013, 08:15
URL: http://plantemat
Hanna
Hej. Synes det er kjempebra du skriver om dette! Når jeg leser i kommentarerna så ser jeg hvor uinformerte folk er her i Norge. Feks det med helse: studier visar att vegetarianer lever i snitt 6-8 år lengre en kjøttspisere. De har også lavere kolesterol, mindre risk for hjertsykdomer, mindre risk att få diabetes og lavere BMI (i snitt). Sen dette med godt dyrehold i norge er bara tull. En industri som baseras på levande individer kan aldrig gi dyrene det de fortjener..

Men disse argumenten trengs ikke engang att nevnes, fordi det finnes ett argument som tar død på alla motargument. Och det er att DYR HAR ETT EGENVERDI. DE SKALL IKKE FØDAS FOR VÅRES SIN SKYLD. GRUNNEN TIL ATT DE BRUKES I TESTER FOR FEKS MEDICINER ER AKKURAT DET ATT DE ER SÅ LIKE OSS. DE FØLER. DE TENKER. DE FORTJENER RESPEKT OG DE ER IKKE TIL FOR OSS. VI MENSKER ER IKKE DE SOM SKALL "GI" DE ETT VERDI (HUSDYR, MAT).

Personligen er jeg mot all bruk av dyr. Avl, salg, husdyr, mat, klær osv. Låter sikkert helt extremt, men for mig er det extrema akkurat det att drepe andra før ett par sko, eller att sætta ett pris på ett liv (10 000kr før en valp feks). Synes vi ska ta vara på de dyr som redan finnes her, ta vare på eierløsa hundar og de dyr som føtts in i kjøtt/melk/egg-industrien. Men forby all avl av nya dyr og slutte tro att vi mensker er smartare en andra dyr og att vi har rett att eie de.

Jeg har ikke spist kjøtt på 7 år. Var peskitarianer (spiste fisk) de førsta 5 åren, så helt vegetar 1 år og nå har jeg varit veganer i 1,3 år. Kommer aldrig gå tilbake og har kurert kroppen min fra en kronisk sykdom med vegansk kosthold og får alltid kommentarer om hvor fin hy jeg har feks. Har en liten blogg som hobby som handlar om vegansk mat og trening. Les gjerne hvis du trenger inspiration!

Lykke til som vegetarian! :)
28.10.2013, 09:24
URL: http://bodyandbeans.wordpress.com
OPTICUS
Sykdom har en far og kostholdet er dets mor.Velg en kropps vennlig grønn linje.Du blir hva du spiser.

SpiS frokost som en arbeider, ,KVELDSMAT SOM EN TIGGER,
28.10.2013, 09:45
Rob
Tack för ett bra blogginlägg! :)

Själv har jag inte ätit kött på över 20 år, varit vegan i över 18 och lever nu på 100% frisk, färsk, rå frukt och grönt...

De negativa konsekvenserna för miljön och vår medjordbor blir mindre och hälsan blir bara bättre och bättre! :D

Men det var en ofantlig mängd hårresande kommentarer här..

Jag önskar er alla allt gott och att ni tillägnar er mer kunskap, medkänsla och bättre hälsa genom hela livet! :)
Treskjegg
Er så lei av uvitende kommentarer av typen "Hvis hele verden ble vegetarianere ville det få katastrofale følger." Se heller på verden slik den er: Vi spiser stadig mer kjøtt, og det får stadig mer katastrofale følger! Våkn opp!
28.10.2013, 10:36
christer
Du har all rett til å la være og spise kjøtt.

Men dette er MAT...mennesker er rovdyr.Slik er vi laget av naturen,mennesker trenger kjøtt!

Jeg selv kunne ikke sett for meg ett liv uten kjøtt!

Hvis menensker blei laget for å spise grass hadde vi ikke hatt de tennene vi har eller det fordøyelsessystemet
28.10.2013, 10:48
Silje
Folk som påstår at industridyr i Norge har det bra er virkelig naive og lettlurte. Det finnes ingenting humant med hverken pelsdyrbransjen, kjøttbransjen eller egg og melk-bransjen. Ja, det finnes sikkert en bonde et sted som er glad i dyra sine og produserer noen melkekartonger til Tine på en human måte, men flertallet av melkebønder og bønder som driver industri av dyr generelt behandler dyra på en uverdig og grusom måte.

Jeg er ikke vegetarianer eller veganer selv da det er alt for dyrt for meg foreløpig. Har ikke råd til å bytte ut en melkekartong til 13 kroner mot soyamelk til over dobbelt så mye, eller slik "vegansk kjøttdeig" som koster 40 kroner pakka mot kyllingkjøttdeig til 10 kroner på Spar. Har heller ikke nok kunnskap om vegetarmat til at det hadde funka. Skulle gjerne blitt det, men så lenge det koster som det koster så funker det ikke for en fattig student som meg.
28.10.2013, 10:49
Brusille
Jeg respekterer at du ikke spiser kjøtt, men kunnskapsnivået ditt er så lavt så du mister troverdighet, dessverre. Du påstår at du ikke spiser kjøtt fordi dyr lider. Hvor mye har du satt deg inn i saken? Beklager, men du har ingen troverdighet når du skriver dette:

"Kyr blir voldtatt eller hold kunstig gravid for å produsere melk hele tiden. Dette medfører, forståelig nok, mye smerte. Jurene blir utrolig såre, og det er generelt ikke bra for en kropp å være gravid hele livet (well, duh.)"

Hadde du satt deg inn i emnet hadde du visst at inseminering ikke kan kalles voldtekt. Inseminering er kunstig befruktning, og som blir valgt fordi da kan bonden velge den oksen som avlsmessig passer best til kua, og det hadde vært upraktisk og stressende å frakte kuene til oksen hele tiden. Ei ku er ikke "kunstig gravid", den er drektig, og det på ekte :-) Det er ikke smertefullt :-) Ja, kua kan få såre jur. Jeg vet ikke om du sikter til jurbetennelse her. Da får kua medisin, men bonden kan ikke levere melk fra denne kua til meieriet. Det er med andre ord dårlig økonomi å ha "såre jur" på kua, og noe bonden forsøker å unngå. I perioder blir kua satt til å "stå borte", det vil si at den ikke skal melkes eller være drektig, rett og slett for at den skal "hente seg inn" igjen. Vi kan sikkert diskutere mye innen dyrehold, for dessverre er det ikke slik at det er dyrevelferd som står høyest på agendaen når norsk landbruk blir diskutert. Der har vi alle et ansvar, for dersom bøndene hadde tjent penger på å gi dyra de beste vilkårene, så hadde man sluppet det industrialiserte dyreholdet som man politisk etterstreber - blant annet for at vi forbrukere skal ha så fryktelig billige matvarer.
28.10.2013, 10:50
Meg
Her en noen spørsmål jeg synes noen bør svare på, jeg synes det er vanskelig iallefall.

1) Dyr har egenverdi og rett til liv sier mange. Men hvor går grensen på hva som kan defineres som dyr med et verdig liv? De fleste ville ikke klart å drepe en ape, mens å mose en flue er ikke så ille.

Hva er det som bestemmer hvilket vesen som er verdt mest? Er det størrelsen på dyret, intelligensen, hvor likt det er mennesker, om de formerer seg slik som vi, hvor søte de er, eller om dyret er «snilt» mot mennesker?

Hva har MEST verdig av et menneske, en hest, en elefant, et marsvin, en edderkopp, en bakterie, eller en blomst? Og hvor går grensen for hva som er greit å ta livet av hvis det lønner seg for deg?

Ville du latt hodelusa florere i hodebunnen din i stedet for å ta livet av de?

Spørsmål 2) En gang i fremtiden blir du syk. Du har en dødelig sykdom, men det er en stor mulighet for at du kan kureres ved xenotransplantasjon, altså overføring av organer/kroppsdeler fra dyr til mennesker. Grisen du skal få en kroppsdel fra er avlet frem kun for å dø slik at du kan leve. Vil du benytte deg av muligheten til å leve og støtte denne praksisen av utallige dyreforsøk?

Hva om det hadde vært moren din som er syk, ville du bedt henne dø i stedet for å takke ja til behandlingen?
28.10.2013, 10:56
Brusille
Hvorfor har du lagt ut det nederste bildet i bloggen? Jeg forstår at jeg har veldig mye mer kunnskap om dyr enn det du har (basert på hvordan du ordlegger deg), og dette er ku og kalv i full harmoni.
28.10.2013, 11:07
Sara Elle
Uheldig at innlegget ditt ble linket til VG.... Det er ikke akkurat mye oppegående mennesker som finner blogger gjennom den sladreavisen... Jeg ønsker deg velkommen til den lyse siden, og håper at du snart velger å ta neste steg, og bli veganer! Gratulerer med å ha tatt et veldig bra valg! Jeg har ALDRI hatt bedre fysisk kondisjon enn det jeg har nå, og det takker jeg en vegansk diett for! Stå på!
28.10.2013, 11:29
URL: http://thehippiecrit.blogg.no
Linda
Hva med melke- og eggindustrien? Hvis du virkelig bryr deg om dyr, blir du veganer.
28.10.2013, 11:42
Anonym
Utrulig bra innlegg!

Alle som trur at menneske er avhengig av kjøtt for å overleve tar heilt feil. Fysiologisk har me meir til felles med planteetere enn kjøttetere. Det er bare vane, smak, uvitenhet og tradisjon som gjer at me et kjøtt. Folk tørr ikkje prøve en gang for det er "ikkje kult" eller dei er for glad i kjøtt.. Eg liker kjøtt eg og, men er vegetarianer. For det er ikkje smaken det handler om, det handler om at eg ikkje vil støtte ein industri som torturerer og dreper dyr på forferdelige måter. Dei som velger å bli vegetarianere og veganere eller berre kutte ut kylling, gjer ein fantastisk jobb og burde fått oppmuntrende ord, men får istedenfor kritikk og respektløshet. Hvorfor? Fordi folk innerst inne vet at det er rett og de føler seg fæle for å ete kjøtt og lar dette gå utover de som prøver å gjøre en forskjell, istedenfor å bare si "bra jobba!".

Idiotisk at folk som selv et kjøtt kritisere og avhøre folk som ikkje gjer det. Hykleri på det verste! Du kan ikkje spørre "kva med lusa da!?", har ingenting med saken å gjere og lus er i ein anna kategori. Å vere vegetarianer har heller ingenting å gjøre med om du vil redde mora di eller ei ku... Kor kom det ifrå? Ta ein titt på deg selv før du angripe vegetarianere, patetisk alstå! Som sagt, berre dei som kutte ut kyllingkjøtt gjer ein fantastisk jobb, ser kanskje lite ut, men det hjelper. Slutt å anklag andre for ikkje å vere perfekte når du selv er laaaaaaangt ifrå!
28.10.2013, 11:47
Helene
Hei, takk for fint innlegg :) Jeg anbefaler deg virkelig å ta steget videre. Realiteten er jo at dyr i egg/melkeinsustrien lider like mye som de i kjøttindustrien. Jeg anbefaler deg spesielt å lese på bloggen Veganerliv, søk gjerne opp 'finnes det etiske egg?' i arkivet hennes. Så finnes det mange gode ideer på mat på bloggen vegetarbloggen.com! Lykke til :)
28.10.2013, 11:59
URL: http://egenverdi.blogg.no
:)
Kjenner jeg blir glad når jeg hører/leser om folk som ønsker å gjøre det beste for dyr, andre mennesker og miljøet! :D

Hva man mener er det beste ser jo ut til å være ganske forskjellig fra person til person, men det viktigste er jo at man reflekterer over det man gjør. Mange ser jo ingen problemer med det å spise dyr, og hvis de har reflektert over saken og kommet fram til at det virker rett for dem, får vel det være greit.

Ser at mange tror man trenger animalske produkter for å overleve, men det er ikke riktig.(med mindre man er allergisk mot alle vegetabilske matvarer..) Får selv mye bedre helse og blir klarere i hodet når jeg spiser vegansk, merker stor forskjell hvis jeg går tilbake til «vanlig mat» igjen.

Et tips til de som trenger en lettvint komplett proteinkilde: Quinoa! Kan brukes i mange forskjellige matretter. Er ganske dyrt på helsekostbutikker, men kan kjøpes rimeligere på internasjonale butikker eller nettbutikker, f.eks iherb.com. Er det første gang du kjøper noe på iherb kan du bruke koden NKT948 for å få litt rabatt. Finnes også bra vegetabilske kilder til omega3, som linfrø, hamp og chiafrø.

Ønsker deg masse lykke til videre! :)
28.10.2013, 12:01
Meg
Jeg er vegetarianer da, bare så det er sagt.
28.10.2013, 12:03
Mona Dahl
Jeg trodde ikke det gikk an å slutte med kjøtt for vi er jo så utrolig innprenta med at det mååå vi ha for å ha nok energi, men så feil vi tar. Jeg har mer energi og krefter etter at jeg sluttet med kjøtt og kylling.

Jeg er helt enig med deg :) Det er faktisk å bestemme over ett annet liv.
28.10.2013, 12:11
Marit
Veldig bra skrevet. Jeg sluttet å spise kjøtt for snart et år siden, og det er så latterlig mye enklere i London enn i Oslo. Der er det ikke noe rart å være vegetarianer og hvor enn du går finnes det alternativer. Selv på matbutikken finner man veggis-kjøtt måltider man kan varme i mikroen. Heldigvis blir det flere og flere som står imot den industrien, så kanskje det blir normalt i Oslo også i fremtiden. Fingers crossed.
28.10.2013, 12:31
URL: http://livetilondon.blogg.no
Vilde
Jeg er selv veganer, men bor i London. Er man på restaurant her og nevner at man ikke spiser kjøtt så er spørsmålet 'er du veganer eller vegetarianer?' også får du en egen meny. I Norge er historien en helt annen. Jeg har aldri møtt så mye fiendlighet i hele mitt liv. Var ikke mer som skulle til en å nevne at jeg er veganer så var krangelen i gang. Jeg har aldri sagt noe om noens matvaner i hele mitt liv, men folk blir veldig provosert av mine matvaner. Merkelig. Jeg har ikke spist kjøtt, fisk, ost, melk eller egg (dette inkluderer produkter med dette i også) siden påske, jeg trener 4 ganger i uken og har aldri følt meg bedre! Med tanke på at hjerte og kar sykdommer står for mer enn 45% av alle dødsfall i norge, er det helt klart flere fordeler enn dyrevern og miljø, ved å leve på en vegan diett.

Helt klart på tide å sette lys på dette!

P.S du burde helt klart gjøre research på egge og melke industrien, hvor dyr tortureres til å produsere nok. Det finnes så mange utallige soya og nøtte melk at det er helt unødvendig:) Lykke til og bra inlegg!
28.10.2013, 12:32
Kjøttelsker, jeger og realist
Du vokser nok i fra denne perioden når du blir voksen. Jeg gidder ikke kommentere alle de uvitende innslagene, men tenk om alle skulle slutte å spise kjøtt i morgen. Hvor mange mennesker tror du hadde dødd da? Eller for å gi deg en annen sammenligning: tenk deg om alle hadde begynt å bruke dopapir i morgen? Hva tror du skjer? Hva tror du skjer med dyr dersom ikke slakterhuset kjøper dem fordi folk har blitt vegetarianere? Tror du de går ut i pensjon og lever livets glade dager? HA HA HA HA... Tror du må ta en liten realitycheck!!!
28.10.2013, 12:47
NK
Jeg syntes det er helt greit å bruke dyr som mat. Slik har det nesten vært så lenge mennesket har vært til. Kjøtt inneholder også flere stoffer kroppene våre trenger.

Men noe jeg avskyr som pesten, er dyr som ikke blir behandla greit. Jeg ville ikke kjempa for å stoppe kjøttindustrien, men heller forbedre den. Hva med å sette skikkelige krav til hvordan dyra skal leve? Og om dyra ikke har det godt, så stenges hele denne bedriften. Jeg snakker om strenge regler som SKAL følges. Jeg tror dette ville blitt bedre.

Elgejakta er jeg glad i. Vi får masse godt kjøtt, og best av alt - elgen går ute i naturen og aner fred og ingen fare før det slutt. Dette syntes jeg er helt greit.
28.10.2013, 12:49
Kjøttelsker, jeger og realist
NK: Veldig bra innlegg! Helt enig med deg. Jeg skrev ikke noe om det, men helt enig at man skal ikke behandle dyr dårlig, men man trenger ikke bli vegetarianer eller veganer fordet.
28.10.2013, 12:57
Tk
Kjøtt smaker godt = Im gonna eat it.
28.10.2013, 13:50
v isdom og tenner
Tenner er til for å tygge grovt,råkost og visdom tenner er nettop et eksempel.Det er forsket på årsak til sykdom nettopp fordi hastverv er ikke bra, maten skal nytes med takk.Sosialt er det også.
28.10.2013, 13:52
Malin
Bra lesing. Selv har jeg vært vegetarianer siden jeg var 15år. Nå er jeg 24.

Jeg har aldri vært glad i kjøtt, og har alltid syns kjøtt med tegn til liv (bein, skinn, trevler, fett osv) var helt forkastelig. Etterhvert som jeg ble eldre kuttet jeg ut fler og fler kjøttprodukter. Til slutt spiste jeg ingenting. Selv ikke gelatin i feks godis, eller kjøttaroma i feks sauser.

Jeg venter mitt første barn nå, og han skal vokse opp med valget. Ett valg jeg følte aldri jeg hadde som barn. Jeg ble tvunget til å spise opp kjøttet på tallerken.

Uvitenhet og dumme kommentarer fra familie og venner har jeg vent meg til, og det plager meg ikke lenger.

Men da jeg ble bedt på julemiddag hos besteforeldrene mine og endte opp med å bare bli servert en ussel potet uten saus eller noe grønt ved siden av da ble jeg litt kvalm inni meg... Men skulle visst bedre å tatt med egen mat. Det gjør jeg neste gang :P
28.10.2013, 14:12
ost
Osteløpe lages ikke lenger i kalve mage som enzym.Det lages syntetisk,dette hevder de som har kilder,er dette sant?
28.10.2013, 14:36
Richard Hode
Dere vegetarianere er virkelig morsomme. Har det noensinne falt deg inn at plantene ikke er der for å fôre menneskene? At plantene er fullt selvstendige liv som er likeverdige med dyrene? Eller er det okei å spise planter fordi du ikke kan høre gulerøtter skrike når de blir trukket ut av jorda?

Vegetarianisme er kun en annen form av atroposentrisme - dyrene er lik menneskene, så det er umoralsk å drepe og spise dem. Men det er bare menneskets uvitenhet og trangsyn som hevder at plantene er forskjellige, at plantene faktisk er til å bli spist. Hvorfor? Fordi de ikke er "intelligente"? Vi kan ikke finne deres nervesystem til tross for at de reagerer på sine omgivelser, men det er ikke plantenes skyld at vi ikke forstår hvordan de fungerer. Dessuten klager plantene ikke så det må jo bety at de ikke føler smerte, ikke sant? Det er det samme argumentet som blir brukt for å forsvare å koke hummer levende - de føler ikke smerte, sies det.

Nå er det engang slik at jorden er en vill og grusom planet - alt spiser alt annet uten nåde. Sånn er nabolaget ditt, og det kan du ikke komme vekk fra. Men for all del, det er bare å fråtse i vei i plantemat og føle seg moralsk overlegen.
28.10.2013, 15:32
Malin Prytz
Dette må være det beste blogginlegget jeg har lest noen sinne!

Jeg holdt på å skrive "som om jeg kunne sagt det selv", men du får sagt det mye bedre enn meg! Jeg har snart vært vegetarianer et halvt år (tiden går fort!) og jeg trives kjempegodt med det. Det verste er vel egentlig andre mennesker.. de skal gjøre det til et stort "problem", og veldig få skjønner hvorfor. Dette innlegget må jeg dele! :)
28.10.2013, 15:49
URL: http://minhjertesak.blogg.no
kreftforebyggende
I en gulrot er det stoffer som kroppen vil ha,kål og mere fargerik de er, jo bedre.Ser ut til å virke ,jeg liker mango,uten denne gode frukten ville mange lide vitamin mangel.En grepfrukt (naturlig kinin) om dagen kan kurere malaria om du ikke bor i et for tettbefolket område med sump Fikk aldri malaria da jeg bodde i Afrika.Bare fordeler med vegetarmat.
28.10.2013, 16:00
Dyreverner
Silje: Plantemelk koster faktisk MINDRE enn kumelk på de rette butikkene. F.eks. min lokale Rema og Coop. På Meny er det noen kroner dyrere.. Fortsatt verdt det. Og du trenger ikke å bytte ut kjøttdeig med vegansk alternativ! Bønner, linser og grønnsaker er noe av det billigste man får tak i. Les deg opp før du kommer med unnskyldninger. Jeg trodde også veganmat var dyrt, men det er kun hvis du lever på erstatningsproduktene.. Jeg anbefaler disse bloggene for inspirasjon:

http://veganmisjonen.blogspot.com

http://vegetarbloggen.com

http://veganeren.com

Lykke til!
28.10.2013, 16:23
d
jeg liker saftig kjøtt
28.10.2013, 16:50Navn:

E-mail:
        
Blogg:
        
Kommentar:hits